У програмі Docudays UA зустрілися шпигун, фальсифікатор і пінгвін

26 Березня 2015 15:00
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

На фестивалі Docudays UA, що проходить в ці дні в Києві, триває низка гучних прем’єр. 25 березня глядачі побачать фільм про відомого фальсифікатора творів мистецтва Марка Ландіса, який з легкістю підробляв і класичних живописців, і малюнки Уолта Діснея. Фільм «Мистецтво, як ремесло» режисерів Сема Каллімана і Дженніфер Граусман буде показаний в програмі DOCU/ART.

«Збираючи фільми для програми DOCU/ART, мене цікавило питання, чому художника, автора, так завзято змушують служити, що в його роботі так приваблює владу. І відповідь очевидна – маніпулятивна сила мистецтва, якою воно володіє споконвіку. Художник, по суті, завжди працює з дійсністю. Залежно від того, як він розставить акценти, такою ця дійсність і постане перед глядачем. У DOCU/ART представлені три абсолютно різні за жанром і настроєм фільми, але всі вони демонструють, як в документалістиці, у, здавалося б, непідробному виді кінематографа, з’являється елемент маніпулятивності», – розповіла Cultprostir Ольга Бірзул, координатор програми DOCU/ART.

25 березня в фестивальній програмі DOCU/BEST глядачі зустрінуться зі ще одним знаменитим американцем, Едвадом Сноуденом, який спочатку був звинувачений США в шпигунстві, втік до Росії, а потім став головним героєм документального фільму Лори Поітрас, який отримав цього року премію Оскар «Citizenfour:історія Едварда Сноудена».

Раніше в конкурсній програмі DOCU/ПРАВО публіці був представлений новий фільм Марини Вроди «Пінгвін». Володарка призу Каннського кінофестивалю за фільм «Крос» прагнула закінчити роботу над документальною роботою «Пінгвін» до початку фестивалю спеціально для того, щоб прем’єра картини відбулася саме на Docudays UA «Пінгвін» – це жива історія про людину, дружбу, взаємну підтримку, бажання і можливість залишатися собою і займатися улюбленою справою, незважаючи ні на що, ні на важку хворобу, ні на складні життєві обставини. Насправді, це вкрай важливо для будь-якої людини», – розповіла CultprostirМарина Врода.

Джерело: Cultprostir