У столиці почастішали пожежі в старовинних будинках

1 Березня 2015 10:40
socportal.info

socportal.info

За тиждень горіли дві порожні історичні будівлі в центрі Києва
У столиці за тиждень від вогню постраждали два історичні особняки в центральній частині міста – на вул. Богдана Хмельницького, 10, і на Артема, 91. Примітно, що обидва будинки є пам’ятками архітектури місцевого значення, і пустували на момент надзвичайної події. Городяни відразу припустили, що почалося полювання за історичними спорудами, і пожежі виникли не випадково – мовляв, постаралися палії. Журналісти з’ясовували, скільки в місті порожніх особняків і як вони можуть змінитися після “випадкових” пожеж.

“Люкс” ДЛЯ БЕЗДОМНИХ. За попередніми даними ДСНС Києва, займання в особняках могло виникнути з причини необережного поводженням з вогнем, або ж їх підпалили навмисно. Втім, рятувальники не виключають, що підпал може бути справою рук бездомних, які забралися в приміщення, адже під час пожежі в особняку на Артема загинув 44-річний бездомний чоловік. У міліції кажуть, що зараз проводиться експертиза – вона і покаже, були це підпали чи випадкове загоряння. “Результати будуть через кілька тижнів”, – зазначили в МВС Києва.
А експерти вже зробили свої припущення. “Є велика ймовірність того, що це були підпали – адже коли пожежа знищує будівлю, власник може проводити реконструкцію, а не просто реставрацію, а в ході її проведення – добудувати кілька додаткових поверхів, що фінансово набагато вигідніше, ніж просто проводити реставрацію будівлі”, – розповідає член комісії Київради з питань культури Павло Бригинець.
За його словами, “завдяки” таким підпалам можна перевести пам’ятки архітектури в більш прибуткові для власників приміщення. Щоб уникнути цієї небезпечної практики, депутати Київради найближчим часом ініціюють проведення паспортизації кожного такого особняка – щоб контролювати їх стан, незважаючи на те, хто є їх власником чи орендарем.
У ПОШУКАХ ГОСПОДАРІВ. Чиновники серйозно стурбовані такими пожежами. “Будівлі не сильно постраждали, але вимагають реставраційних робіт. Ми зараз з’ясовуємо, хто є власником цих особняків – тому що чіткої інформації по будівлі на вул. Хмельницького нам поки так і не надали”, – розповіли в управлінні охорони культурної спадщини КМДА.
Там також зазначили, що всього в Києві близько 900 особняків, які є пам’ятками архітектури, з них кілька десятків – пустують, або знаходяться без нагляду. “Трапляється, що інвестор, викупивши будинок або узявши його в оренду, перестає опікуватися будівлею. Вона стає “безхазяйною”, в результаті чого його стан різко погіршується. Ми будемо піднімати питання про повернення таких будівель у власність міста”, – зазначили в управлінні.
“Помираючі” особняки Києва
Обидва особняки, що постраждали від вогню, мали історичну цінність. Будівлю на Артема, 91, у якій ще рік тому розміщувалися офіси, було побудовано в далекому 1902 році: тут була Лук’янівська поліцейська діляниця. А п’ятиповерховий особняк на Богдана Хмельницького, 10, який у народі ще називають “Мереживним будинком Брадтмана” – через цікаве декоративне оформлення, на честь архітектора. Колись це був прибутковий будинок, у якому зупинялися заможні купці. Родзинкою ж будівлі був його перший поверх: тут розміщувалися дорогі магазини і канцелярії підприємств. “Такі будинки потрібно берегти. Адже завдяки їм можна не тільки розповісти, а й показати історію міста”, – нарікає краєзнавець Арсеній Фінберг.
Нині пустують також садиба Мурашка на вул. Мала Житомирська, 12-14, яку нещодавно повернули у власність міста, більше року в занедбаному стані перебуває Гостинний двір на Подолі – через тривалі затяжні судові справи.
На Андріївському узвозі пустує замок Річарда, і навіть Будинок Сікорського на Ярославовому Валу, 15-б, де майбутній авіаконструктор змайстрував свою першу конструкцію, теж близький до зруйнування. Покинутий і “Замок барона Штейнгеля” на вул. Ярославів Вал, 1. “У кожного такого будинку є власник, і за законом він несе адміністративну та кримінальну відповідальність за стан своїх об’єктів. Але нікого до цього часу за безгосподарність так і не покарали. Для власників такі особняки є відмінним заробітком. Вони купують об’єкт з розрахунком його перепродати, не вкладаючи в нього грошей, або ж довести об’єкт до руйнування, і таким чином звільнити місце для майбутнього будівництва. Але якщо такі особняки залишаються нічийними і тривалий час пустують, вони просто “вмирають”, – говорить архітектор Георгій Духовичний.

Джерело: Мій Київ