Як киянам не злякатися газового тарифу

15 Березня 2015 13:00
business.vesti-ukr.com

business.vesti-ukr.com

Резонансне рішення про стрімке підвищення тарифів на газ та тепло змусило багатьох киян вдатися до підрахунків, адже платити за блакитне паливо у побуті доведеться у сім разів більше. Наразі навколо газових тарифів наростає дискусія. Як зекономити у цій ситуації киянам дізнавалися журналісти«Хрещатика».

З 1 квітня 2015 року «блакитний вогонь» на кухні (у кого газові плити) стане мало не золотим. За один кубометр газу споживачам доведеться заплатити замість 1,182 грн вже 7,188 грн.
Тарифи на опалення газом залежать від періоду та обсягів споживання. З 1 жовтня по 30 квітня включно за один кубометр газу для цих потреб потрібно буде заплатити 3,60 грн (але якщо за місяць спалено понад 200 кубометрів — вже 7,188 грн). З 1 травня по 30 вересня включно — теж 7,188 грн. Саме таке рішення ухвалила на своєму засіданні 3 березня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Звісно, стрімке підвищення тарифів на газ викликало і критичні зауваження. Так, представники ГО «Публічний аудит» стверджують, що тарифи на газ завищені, оскільки при списанні обсягів блакитного палива для населення не врахована анексія Криму та бойові дії на сході країни, через що споживачів поменшало. За логікою, якщо населення України скоротилося, газу йому потрібно менше.
Але ж ціна енергоносія не залежить від кількості населення. Тому інші експерти слушно зауважують, що зростання тарифу є економічно обґрунтованим кроком. Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Володимир Євдокімов в ексклюзивному коментарі «Хрещатику» зазначив, що тариф на газ підвищено тому, що змінилася загалом система обрахування собівартості природного газу.
«Це залежить від обсягів газу українського виробництва і плюс імпортований газ. Знаходиться середньозважена вартість, додаються відповідні складові й виводиться середньозважена ціна»,— пояснив пан Євдокімов.
Причому, під час ухвалення рішення про підняття тарифів на газ було зроблено все, щоби пом’якшити тарифний шок. «Ви знаєте, що це підняття тарифів (на газ . — Авт.) відбулося у відповідності з домовленостями з МВФ, і там виписані відповідні умови — на скільки має збільшитися тариф на газ, на теплову енергію. НКРЕКП діяла згідно з цими вимогами. Але все ж таки ухвалено рішення про зростання тарифів не з 1 січня, як говорили раніше, а з 1 квітня. Тобто ми нові платіжки отримаємо десь у травні, а по теплу це вже буде, швидше за все, наступний опалювальний сезон, оскільки зараз тепло і, думаю, опалювальний сезон скоро буде закрито»,— додав фахівець.
Утім, киянам, як і решті громадян України, можна сподіватися, що тарифи на газ переглянуть. Як зазначив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, тарифи на газ щоквартально будуть індексуватися. Також ціни на енергоносії не будуть прямо прив’язані до курсу долара.

Джерело: Хрещатик