Як кияни реагують на економічну кризу

15 Березня 2015 17:00
ua-ekonomist.com

ua-ekonomist.com

Наслідки економічної кризи відчули на собі більшість киян, а це 80 %, 16 % — частково та 4 % — взагалі їх не відчули. Такі дані були отримані в результаті соціологічного опитування, яке проводила компанія «Research & Branding Group» у лютому цього року. Було опитано більше 8 тисяч респондентів. Похибка вибірки не перевищує 3,2 %. Про це пише газета «Хрещатик».
За даними соцопитування, у 66 % містян заробітки за лютий зменшилися, у 32 % — в цілому залишилися на тому самому рівні. І тільки 1 % киян зазначили, що прибутки збільшилися та стільки ж не змогли відповісти на це питання.
Природно, що зменшення прибутків супроводжується економією. 61 % киян планують заощадити за рахунок відпустки, в тому числі поїздок за кордон, ще 60 % — на одязі та взутті та майже 50 % економлять на продуктах харчування. При цьому лише 2 % мешканців столиці можуть дозволити собі все, що хочуть.
Зазначимо, що більшість киян не збираються сидіти склавши руки, а готові шукати додаткових заробітків. Наприклад, ще в червні минулого року таких шукачів роботи було менше.
«42 % киян готові шукати другу і третю роботу, 31 % — як працювали, так і будуть працювати. Майже чверть опитаних, а це 24 %, надають перевагу варіанту «перечекати кризу»,— зазначає соціолог Олексій Ляшенко.
Психологи зі свого боку радять не зосереджувати свою увагу на негативних моментах життя, а навпаки — в усьому шукати позитив. Безумовно, ситуація, що склалася в країні, впливає на кожного з нас. До цього додаються також фінансові та соціальні проблеми, констатує психолог, гештальт-терапевт Ганна Бречко. Що ж робити, аби вберегти себе, свій психічний стан, свою рівновагу?
У коментарі «Хрещатику» пані Бречко пояснює, що військові дії, економічні проблеми змінюють кожного з нас. Але в цей час особливо чітко ми відчуваємо справжні цінності життя. І вони точно не матеріальні. Загострюється саме сприйняття життя. Переживання кожної миті стають дорожчими, ціннішими. «Смакуйте кожний день, обіймайте одне одного, говоріть про свої почуття, будьте поруч із близькими, любіть»,— каже психолог.
Також вона радить критично сприймати інформацію про економічні зміни. «Ми не можемо заздалегідь знати, що буде завтра, не можемо спрогнозувати ситуацію, тож залиште хвилювання про наступний день на завтра. Вирішуйте проблеми за мірою їх надходження. Також важливо зрозуміти, що знаходиться в зоні вашого контролю, а що — ні. Відповідно, якщо ви не можете вплинути на розв’язання проблеми, залишайтеся в спокої. Не витрачайте на це сили, пам’ятаючи про те, що є багато речей, де ви можете бути корисними та цінними. Наприклад, допомога іншим знижує рівень тривоги. Тому подивіться навкруги, поруч завжди є хтось, кому необхідна допомога. У тяжкі періоди життя важливо не тільки вірити в найкраще, а й діяти. Продовжуйте організовувати своє життя та життя близьких людей якнайліпше.

Будьте відкритими до гарних новин, оскільки життя не зупинилося. Навіть в такій ситуації навколо кожного з нас є багато хорошого, доброго, світлого», — запевняє психолог.

Джерело: Хрещатик