Як платитимуть за холодну воду кияни, які не повірили лічильники

7 Березня 2015 16:28
kievprom.com.ua

kievprom.com.ua

До 1 червня буде діяти алгоритм нарахування плати за послуги водопостачання за соцнормами.

Для жителів Києва, які не встигли повірити або замінити квартирні прилади обліку холодної води, до 1 червня 2015-го діятиме алгоритм нарахування плати за послуги водопостачання по соціально-орієнтованим нормам.

Як повідомила Київська міська державна адміністрація в четвер з посиланням на заступника голови міськдержадміністрації Петра Пантелєєва, відповідне рішення ухвалене столичними властями в рамках триваючої кампанії повірки та заміни квартирних лічильників води.

“Значна кількість жителів Києва не встигло з різних причин зробити це до 1 березня, тому міська влада прийняла рішення, що до 1 червня буде застосовуватися прийнята для споживачів норма нарахувань за холодну воду”, – цитується в повідомленні Пантелєєв.

За його словами, таким чином, у киян буде додатково ще 2,5 міс. часу для проведення повірки або заміни приладів обліку холодної води.

“Міська влада жорстко контролюватимуть розміри нарахувань з боку ПАТ “Київводоканал”, щоб не допустити будь-яких зловживань з цього приводу”, – підкреслив Пантелєєв.

При цьому він звернув увагу киян на необхідність подбати до 1 червня 2015-го про наявність робітників і вчасно повірених квартирних лічильників.

У той же час на пленарному засіданні 5 березня Київрада доручила житлово-експлуатаційним організаціям поширити інформацію, що повірка квартирних лічильників гарячої та холодної води здійснюється постачальниками послуг безкоштовно.

Відповідне доручення озвучив заступник міського голови-секретар Олексій Резніков. Питання повірки лічильників торкнувся депутат Київради, член комісії з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Михайло Терентьєв, який закликав керівництво Кіевради втрутитися в ситуацію з повіркою лічильників, оскільки кияни не можуть до кінця зрозуміти, хто повинен здійснювати повірку лічильників і оплачувати цю процедуру.

“Даю протокольне доручення керівникам комунальних підприємств, які обслуговують житлові будинки, розмістити інформацію про повірку лічильників холодного та гарячого водопостачання за рахунок постачальників послуг неправомірності вимагати від жителів повіряти квартирні лічильники за свій рахунок”, – доручив Резніков.

Резніков також доручив профільній комісії Київради підготувати офіційне роз’яснення з питання повірки лічильників води та опублікувати підготовлену інформацію в газеті “Хрещатик”.

Нагадаємо, 1 березня 2015-го закінчився термін повірки квартирних приладів обліку холодної та гарячої води в Києві, який КМДА продовжила 31 грудня 2014-го у зв’язку з виниклою необхідністю такої повірки для значної кількості споживачів продовжений, тоді як раніше закінчення термін такої повірки завершувався 1 січня 2015 року.

Разом з тим 4 березня Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, що, з метою попередження порушень чинного законодавства та у зв’язку з надходженням до комітету значної кількості скарг від споживачів, рекомендував Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) попередити суб’єкти господарювання, що надають в Києві послуги з водопостачання та водовідведення, в тариф яких включені витрати на повірку квартирних приладів обліку холодної та гарячої води, про відповідальність за невиконання такої повірки за рахунок підприємства.

Щодо ж госпсуб’єктів столиці, в тарифи яких не включені витрати повірки квартирних лічильників води, АМКУ рекомендує НКРЕКП прийняти відповідне рішення і визначити джерела фінансування для забезпечення робіт з повіркою / заміною квартирних приладів обліку холодної та гарячої води такими підприємствами.

При цьому в АМКУ нагадали, що 8 червня 2014-го комітет уже направляв КМДА такі ж обов’язкові до розгляду рекомендації щодо врегулювання ситуації з повіркою квартирних лічильників води.

Наприкінці листопада 2014 директор розрахункового департаменту ПАТ “Акціонерна компанія (АК) “Київводоканал” (Київ) Станіслав Каплуненко повідомив, що на 20 листопада компанія на виконання постанови Кабінету міністрів №532 від 1 жовтня 2014 готує необхідні документи щодо включення вартості періодичної повірки квартирних приладів обліку в тариф на воду та його затвердження НКРЕКП.