Київський музей російського мистецтва показав автопортрет сучасності в образі кентавра

15 Квітня 2015 08:54
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

Київський національний музей російського мистецтва став учасником масштабного проекту«Авто/Портрет», покликаного показати яскраві художні образи, що виражають сучасність. Музейна частина виставки називається «Перемогти в собі кентавра». Проект ініційовано Інститутом проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України.

Відвідувачам музею запропоновано незвичайний образ сучасної людини, яка повинна прагнути знайти гармонію і перемогти в собі кентавра. У музеї в рамках виставки українських сценографів «Авто/Портрет», приуроченої до міжнародного дня театру, виставлена ​​картина Олександра Міловзорова «Динамо I».

«В своєму творі «Динамо I» митець в належній іронічній манері візуалізує одвічну проблему людства, що її вперше в європейській історії сформулювали в Стародавній Греції. Усі різноманітні області  Еллади об’єдналися, аби дійти цілісного, гармонійно організованого розуміння світу. Своєрідний автопортрет сучасності залежить від кожного з нас. Адже кожна особистість гідна цивілізаційного вибору – чи бороти свого кентавра?» – розповідають про виставку організатори.

«Давні греки об’єдналися заради того, щоб виробити єдину, універсальну ідею світопорядку. Поступово виробився новий світогляд, нове світосприйняття, в якому працювали єдині для всього всесвіту закони. Для греків цим законом був порядок: гармонія-мудрість, який вони співвідносили з красою. Красою, насамперед, числа пропорційних співвідношень, які вони знайшли в архітектурі, музичному ладі, планетах, які вони спостерігали. Виробивши новий світогляд, вони, таким чином, вперше в історії людської цивілізації поставили питання про якийсь універсальний світопорядок. Він і став фундаментом сучасної європейської цивілізації. Все, що існувало за межами еллінської цивілізації, на думку греків, було символом зла, неорганізованості, хаосу, і уособленням цього зла були міфологічні створіння кентаври. Перемогти в собі кентавра означало усвідомити і знайти гармонію краси, що було ідеєю, яка об’єднала всі еллінські землі. Для сучасної України віднайдення об’єднуючої ідеї дуже важливо. Ми, слідом за стародавніми греками, повинні зрозуміти, як перемогти в собі кентавра, знайти гармонію і виробити свій світопорядок», – поділилася з Сultprostir Олена Боримська, завідуюча виставкового відділу Київського національного музею російського мистецтва.

Джерело: Cultprostir