Музей культурної спадщини представив «Раритети козацької доби»

6 Квітня 2015 14:28
cultprostir.ua

cultprostir.ua

3 квітня в Музеї культурної спадщини відбулося відкриття виставки «Раритети козацької доби».

На виставці представлено понад 300 експонатів із приватної колекції Музею родини Шереметьєвих. Відвідувачі матимуть унікальну можливість побачити оригінали документів часів Запорізької Січі та мапи XVII-XVIII ст., гетьманські печатки, клейноди й козацьку зброю. Серед виставлених експонатів на особливу увагу заслуговують портрети гетьманів і старшин, які наочно розповідають про славну сторінку української історії – козацьку добу. Перлинами виставки стануть декоровані порохівниці запорожців та натруски, а також арсенал військових похідних канцелярій – каламарі, папір, пір’я, сиґнети. Вперше на виставці представлено кольорові гравюри до книги французького військового інженера й письменника Гійома Левассера де Боплана «Про Україну, країну козаків», що датуються серединою XVII ст., а також гравюру із зображенням річки Дніпро та її знаменитих порогів. Окрасою й духовною домінантою експозиції стане козацька ікона «Покрова Пресвятої Богородиці» XVIII ст.

«Експозиція надасть глядачам унікальну можливість перенестися в епоху наших славних козацьких прадідів, «пожити» їхнім життям, вдивитися в портрети українських гетьманів і полковників, побачити,  як воювали і як виглядав  побут запорожців. Наразі ця сторінка нашої історії надзвичайно актуальна, адже звитяги козацьких полководців,  блискучі перемоги запорожців у жорстоких боях, їхня любов до своєї вітчизни та незрадлива вірність побратимам є тим історичним і духовним стрижнем, що надає сили й енергії для боротьби за українську незалежність сьогодні, – говорить керівник Музею культурної спадщини Оксана Підсуха, – тож ми радо відкрили для цього проекту двері нашого музею, який зберігає пам’ять про видатних українців світу».

Виставка «Раритети козацької доби» тривала з 3 квітня до 4 вересня 2015 року у виставкових залах другого поверху Музею культурної спадщини.

Джерело: Сultprostir