Особливості київського ринку нерухомості сьогодні

27 Квітня 2015 20:00

Квартири в Києві подешевшали, але цінового «дна» ще не досягли. Які несподіванки може приховувати ринок житлової нерухомості?  Про це дізнавався «Хрещатик».

Ціни на київські квартири на найбільших сайтах оголошень в мережі Інтернет милують око небагатих пошукачів квадратних метрів. Можна зустріти і 8 300 грн, і 7 800 грн. Але нехай ці приємні показники, зіставні з тарифами за тисячу кубометрів газу, не вводять в оману. Хоча з заголовка можна зробити хибний висновок, ніби це є вартість всієї квартири, насправді (і це поточнюється у тексті оголошень) стільки потрібно викласти лише за один квадратний метр київської житлової площі. Причому від 7 тисяч грн за квадратний метр — це переважно житло на первинному ринку, себто новобудови. Квартира на вторинному ринку обійдеться не менш як у 14—16 тисяч грн за «квадрат».

Притулок для мійльйонерів

Середні ж ціни помешкання в цілому, а не квадратного метра, озвучені у гривнях (за вимогами українського законодавства), стартують від 350-ти тис. Це переважно малометражні квартири у новобудовах, у віддалених районах, не завжди навіть у межах столиці. Деякі продавці просувають як київську нерухомість у містах-супутниках та приміській смузі столиці. Хоча є й екзотичні за ціною варіанти. Так, наприклад, за 230 тис. грн можна стати власником однокімнатної квартири в одному зі спальних районів київського Правобережжя. Але за умови обов’язкового пожиттєвого утримання власниці житла — бабусі — у сумі приблизно 800 грн на місяць. При цьому бабуся втрачає право власності на квартиру (з укладенням договору купівлі-продажу) і лише доживає у ній. Сума утримання, як особливо наголошується, не зміниться. Інша пропозиція, трішки дорожча, квартира у приватному будинку на кілька ізольованих помешкань.

Але ці варіанти є компромісними та такими, які викликають бажання ретельно все зважити. Більшість потенційних покупців воліють купити «чисту» квартиру. Ціни на такі розпочинаються від 700 тис. грн, а реальні пропозиції — за 900 тис. грн, один мільйон грн та вище. Відтак київське житло — для мільйонерів. Гривневих.

Середні ціни видивляються мінімум

Та це явище може бути й минущим. На думку експертів, наразі немає передумов для зростання цін на житлову нерухомість. Як розповіли «Хрещатику» в ексклюзивному коментарі фахівці порталу нерухомості Address.ua, тенденція до зниження цін у доларовому еквіваленті зберігатиметься протягом І півріччя 2015 року, оскільки активізації ринку та зростання кількості угод не прогнозується. Як наголошують експерти, на стани ринку столичної нерухомості здійснюють уплив як економічна криза та події на сході України, так і рішення МВФ про надання фінансової допомоги, що, у свою чергу, стабілізуватиме валютний ринок. До речі, цими чинниками може бути обумовлене й скорочення розриву у цінах на первинному та вторинному ринках. А поки що середні ціни на столичні квартири продовжують знижуватися. Так, у березні 2015 року, за даними фахівців Address.ua, середня вартість квартир у Києві знизилася на 3,5 %, що є продовженням динаміки кількох попередніх місяців. При цьому на даний момент якісь економічні чи психологічні чинники, котрі могли б суттєво вплинути на дану динаміку, відсутні.

Звісно, потужним чинником форматування ринку міг би стати попит. Але, як свідчать експерти порталу нерухомості, майже три чверті попиту на ринку вторинного житла Києва сконцентровано у найбільш низькому ціновому сегменті — до 60 тис. доларів США.

Джерело: Хрещатик