​При біленні дерев у Києві вапно не використовують з 2006 року

30 Квітня 2015 12:01
eveningkiev.com

eveningkiev.com

Навесні кияни традиційно стають свідками щорічної побілки дерев, бордюрів, квітників та іншого комунального майна. Раніше вапнування дерев проводилося під час комуністичних суботників у квітні, перед травневими святами. Зараз же у столиці активно впроваджуються сучасні стандарти озеленення та комфортного для людини простору, однак, незважаючи на нові тенденції, городяни звикли, що навесні дерева білять. Про це в коментарі “Вечірньому Києву” заявив генеральний директор КО “Київзеленбуд” Сергій Симонов.

– Штрафні санкції щодо непобілених дерев не передбачені, але самі мешканці будуть цікавитися, чому, коли все місто охайне, територію біля їхніх будинків проігнорували, – зазначив чиновник.

Сергій Симонов роз’яснив, що раніше фахівці міського тресту зеленого господарства вапнували дерева, але це негативно позначалося на їх розвитку, порушувало кислотність грунту, залишало опіки на стовбурах. Тому з 2006 року використання вапна заборонено, і, враховуючи численні прохання киян, працівники комунальних підприємств тепер білять дерева розчином крейди.

– Крейда не завдає шкоди зеленим насадженням, а, навпаки, запобігає появі морозобійних тріщин. Весна для дерев небезпечна нестабільною погодою, коли вдень тепло, а вночі можуть бути приморозки. Сонце нагріває кору, у стовбурах посилюється рух соків, а коли вночі температура знижується, судини, якими рухається волога, можуть замерзати, і виникають морозобоїни. Білий колір відбиває сонячні промені, не даючи корі змоги активно прогріватися, – уточнив гендиректор “Київзеленбуду”.

Примітно, що білення дерев зазвичай виконується під час загальноміських толок, тому зі столичного бюджету на ці цілі кошти не виділяються.