Прянощі й спеції: найбільш ефективні ліки

16 Квітня 2015 11:00
Жителі східних країн вживають спеції в неймовірних кількостях. Фото: zerega/flickr.com

Жителі східних країн вживають спеції в неймовірних кількостях. Фото: zerega/flickr.com

Спеції — любі всім приправи, мають ні з чим незрівняний смак і чудовий аромат, що перетворюють кожну страву на витвір мистецтва. Окрім унікальних смакових якостей, всі спеції володіють унікальними лікувальними властивостями, що дозволяє поставити їх в один ряд із найбільш ефективними ліками.

Історія використання спецій така ж давня, як і історія людства: перші згадки про цілющі властивості прянощів і спецій містяться в перших письмових трактатах.

Папіруси Стародавнього Єгипту, що належать до II тисячоліття до н.е., містять рекомендації з використання таких спецій, як коріандр, шафран, м’ята, насіння гірчиці, полин, кориця, аніс і кмин у приготуванні страв. А жителі Стародавньої Месопотамії додавали в їжу такі прянощі, як кардамон, коріандр, шафран, фенхель, кмин, кунжут, часник, кріп. В інших країнах, наприклад, Римі, Греції, Індії та Персії, спеції також були дуже поширені.

Спеції — свіжі або висушені частини рослин — здатні не тільки поліпшити аромат і смак їжі, але й перетворити її на ліки. Сучасній медицині відомо, що більшість прянощів містять складні біохімічні сполуки — біологічно активні речовини — широкого спектру дії.

Більшість зі спецій і прянощів мають виражену бактерицидну властивість — здатність пригнічувати бактерії, що викликають процеси гниття в організмі. Завдяки цьому, вони очищають організм від шлаків, налагоджують обмін речовин і нервову систему, зміцнюють імунітет, покращують пам’ять і піднімають настрій.

Наприклад, такі прянощі, як куркума, імбир, аніс, аїр, кріп, володіють протиотрутними та детоксикаційними властивостями. Кардамон, шафран, ревінь, кмин, фенхель, кріп, імбир найбільш ефективні при серцево-судинних захворюваннях: гіпертонії, атеросклерозі, стенокардії, ішемічній хворобі серця. Ці спеції покращують стійкість серцевого м’яза до гіпоксії, знижують артеріальний тиск, підвищують стійкість організму до стресу. А материнка, меліса, майоран, чебрець і фенхель — мають гарні лактогенні властивості.

Якщо говорити про профілактику таких захворювань, як інсульт, інфаркт, рак, нервове виснаження і психосоматичні захворювання, то спеції справляються і з цим завданням.

Також не слід забувати, що спеції володіють такими дивними властивостями: вони здатні загострювати всі органи чуття — сприйняття смаку, запаху, кольору і звуку, покращувати зір і слух.

І все ж, яким би багатим спектром корисних властивостей не володіли спеції, потрібно знати основні правила їх застосування:

1. Все добре в міру: цей принцип застосуємо й до прянощів. Більший ефект не означає більшу кількість спецій, дотримуйтеся дозування.

2. Цілісні спеції краще, ніж перемелені. Якщо ж ви бажаєте використати подрібнені спеції, наприклад, корицю або перець, краще перемелювати їх безпосередньо перед застосуванням.

3. Додавайте цільні прянощі на початку готування, а перемелені і трави — наприкінці.

4. Кращий спосіб зберігання прянощів — у темному сухому місці, в щільно закритих скляних банках.

Як і кожні ліки, спеції мають ряд протипоказань. Тут потрібно відзначити, що з нашої точки зору, жителі східних країн (Китай, Індія, В’єтнам) вживають спеції в неймовірних кількостях. І при цьому без неприємних наслідків для свого здоров’я. Вчені пояснюють це тим, що в шлунках цих людей виробляється набагато більше слизу особливого складу, який і захищає їхній шлунок від надлишку спецій. Для людей інших регіонів це не так. Тому слід дотримуватися обережності і, перш ніж використовувати ту або іншу приправу, дізнатися про її протипоказання.