Театр Франка покаже виставу про людину та владу

23 Квітня 2015 16:00
ото Юлії Вебер

Фото Юлії Вебер

Київський Національний театр імені Івана Франка 23 та 25 квітня покаже довгоочікувану прем’єру – виставу «Ерік ХІV» за однойменною п’єсою Августа Стріндберга. Головну роль у виставі зіграє екс-міністр культури, народний артист України – Євген Нищук. Постановку здійснив художній керівник театру Станіслав Мойсеєв.

Це перша постановка п’єси Стріндберга на українській сцені, яка планувалася в театрі Франка ще за життя Богдана Ступки. Підготовка вистави, тривала майже рік. Її головна тема – людина і влада, зміни, які відбуваються з особистістю, коли вона отримує владу.

«Я готовий до творчого вибуху, стільки репетирую, що аж собі всі руки пообдирав. Граю шизофренічного шведського монарха Еріка XIV. Ми не зосереджуємося на середньовічній історії Швеції. Це інтелектуальна драма, сюжет якої режисер Станіслав Мойсеєв дуже тонко переніс на сучасні події. Не хочу стверджувати, що зображаю на сцені Путіна чи Януковича, радше показую людину, котра від всевладдя втратила ґрунт під ногами. Образ Еріка XIV − це застереження кожному, хто бере на себе відповідальність вершити долю країни», − розповів Cultprostir Євген Нищук про роботу над роллю Еріка XIV.

Джерело: Cultprostir