Як у Києві заощадити на ліках

30 Квітня 2015 10:26
eveningkiev.com

eveningkiev.com

Споживачам не варто чекати зниження вартості фармацевтичної продукції. Такий прогноз робить гендиректор КП “Фармація” Руслан Світлий. Збереженню нинішньої цінової ситуації сприяє кілька причин, серед яких і сумно відоме ПДВ, і нестабільний курс гривні стосовно основних валют. Враховуючи усі ці чинники, дистриб’ютори відчувають себе невпевнено на українському фармацевтичному ринку і закладають усі свої ризики у ціну препаратів. У реаліях сьогодення експерт радить киянам звертати увагу в аптеках на вітчизняних виробників ліків і не піддаватися на рекламні хитрощі відомих торгових марок.

Отже, вимагайте в аптеках аналог дорогих зарубіжних ліків – 70% вітчизняних препаратів з лишком покривають імпортний асортимент. З завищеною ціною на імпорт боротися можна тільки так. І не потрібно купувати ліки про запас, це не сіль і не мука, нагадує Світлий.

Також киянам варто звернути увагу на препарати аптечного виробництва. У столиці працює 48 аптек, де можна замовити мікстури за індивідуальним рецептом. Тільки за минулий рік було виготовлено майже мільйон таких препаратів. За словами експерта, попит на ліки, виготовлені в умовах аптеки, істотно зріс за останній час. І це не дивно. Адже 70% готових форм можна замінити ліками приготованими екстемпоро. Крім того, це індивідуальна медицина, яка у 20 разів дешевше. Ще одна перевага – стовідсоткове виключення підробки. Також у порошках аптечного виробництва немає додаткових хімічних складових, таких як барвники, згущувачі, ароматизатори. А ще ліки, виписані й виготовлені за індивідуальним рецептом, це величезна відповідальність. На рецепті екстемпоро обов’язково є печатка лікаря, це офіційний документ, який захищає пацієнта у разі лікарської помилки і дозволить притягнути до відповідальності медика і фармацевта. У той же час рецепти готових форм у нас часто пишуть на незрозумілих папірцях, і вони не мають жодної юридичної сили.

– Ми зараз працюємо з лікарями, щоб вони виписували рецепти на виготовлення індивідуальних рецептів. Готуємо для медиків спеціальні методички. Активно на наші пропозиції вже відгукнулися дерматологи, ми нашим виробництвом можемо перекрити практично весь їх асортимент. Також зацікавленість виявили столичні кардіологи. Активно підтримують цю ініціативу і громадські організації. Наше завдання не тільки відпускати людям соціально значущі ліки за доступними цінами, а ще й мотивувати комерційні мережі опускати ціну, – каже Світлий.

До слова, за кордоном уже давно оцінили переваги індивідуального підходу у виготовленні ліків, лікуватися такими препаратами престижно. А аптека не отримує ліцензію, поки не доведе, що вміє екстемпороально виробляти ліки.