У всьому світі не існує такого ж корисного для здоров’я та улюбленого всіма напою, як чай. А саме чаювання — один з найдавніших звичаїв, що сягає корінням у країнах Сходу. Щоб чаювання мало якнайбільше користі для здоров’я, необхідно знати, як вибрати хороший чай і як правильно його заварити.
На Сході чай завжди був чимось більшим, ніж просто напій: насамперед, це були ліки. Ще в давнину лікарі нараховували більше 24 лікувальних ефектів, якими володіє чай. І це не дивно: чай містить близько 300 хімічних сполук, деякі з яких досі повністю не визначені.
Основними речовинами, що входять до складу цього дивовижного напою, є: дубильні речовини (танін, що надає чаю характерний терпкий смак), алкалоїди (впливають на нервову систему), білки та амінокислоти (впливають на обмін речовин), вітаміни, ефірні масла, пігменти (забарвлюють чай), мінеральні речовини (сполуки калію, фосфору, фтору), органічні кислоти. Такий багатий склад чаю здійснює багатоплановий цілющий вплив на організм. Проте слід врахувати, що в залежності від виду та сорту чаю, кількість певних речовин може відрізнятися.
Фахівці стверджують, що тільки якісний чай здійснює найбільш сильний оздоровчий вплив і по-справжньому корисний. Щоб навчитися вибирати якісний чай, необхідно знати, на що слід звертати увагу.
Вибір чаю за зовнішніми ознаками
– цілісність і однорідність листя — одна із основних ознак гарного чаю. Листя якісного чаю має зубчасту крайку, в той час як у поганого чаю — конкретної форми немає.
– колір листя. Колір листя якісного чорного чаю — чисто чорний і не тьмяний. Якщо чорний чай має відтінки коричневого, сірого або бурого, — це говорить про його неякісність. Хороший зелений чай повинен бути тільки зеленого кольору і, іноді, з невеликим нальотом білого кольору. В такому чаї не повинно бути проявів сірого або рожевого кольору. Чайні листочки улуна мають бурий або коричневий колір.
– свіжість і аромат. Чайне листя повинно мати яскравий, але не різкий, натуральний колір і тонкий аромат. Відзначимо, що цей критерій не можна використовувати для оцінки тих сортів чаю, які навмисно піддають «витримці» (хей ча, пуер, деякі сорти білих чаїв та улунів). Враховуючи те, що кожен сорт чаю має свій аромат, то виявити неправильний аромат неможливо. Однак точно можна сказати, що хороший чай не повинен пахнути горілим, або мати інші специфічні запахи, що свідчить про його неправильне зберігання: чай легко вбирає сторонні запахи.
– вологість чаю. Нормальна вологість чаю повинна становити 3—5%, що можна визначити на дотик. Для цього візьміть в руку листочок чаю і розітріть його. Пересушений чай швидко розсиплеться, що говорить про його погану якість.
– відсутність будь-якого виду добавок у вигляді барвників, ароматизаторів та консервантів. У більшості випадків ароматизовані чаї — неякісні. Ароматизацію чаю проводять із метою приховати погану якість сировини.
Сьогодні дуже популярні натурально ароматизовані, як запевняють виробники, чаї. Такі чаї отримують шляхом додавання ароматизаторів, «ідентичних натуральним». Однак додавання шматочків фруктів і квітів не може надати чаю такий аромат, який би зберігався тривалий час (за винятком квітів жасмину). Тому виробники використовують синтетичні ароматизатори.
Існує і природний спосіб ароматизації чаю: як відомо, чай здатний вбирати як вологу, так і сторонні запахи. Тому досить залишити чай поряд із продуктом, що сильно пахне, і чай вбере цей аромат. Однак цей спосіб ароматизації вимагає багато часу, і такий чай — не з дешевих.
– відсутність домішок. Домішки (палички тощо) в чаї говорять про його неякісність.
Вибір чаю за зовнішніми ознаками не стосується пакетованих чаїв, які роблять із роздрібненого до стану «пилу» чайного листя. Якісність такого чаю вельми сумнівна: для виробництва такого чаю зазвичай використовується низькосортна сировина, в тому числі відходи від виробництва інших видів чаю.
Якість чаю також можна оцінити при заварюванні. Однак не можна забувати, що смак навіть гарного чаю можна легко зіпсувати неправильним заварюванням. Заварювання чаю — свого роду ритуал, в якому кожна деталь, від вибору правильного посуду до нагріву води до потрібної температури, дуже важлива. Щоб правильно заварити чай, скористайтеся нашими порадами.
Нагадаємо «золоте правило чаювання»: 2-5-6 хвилин заварювання. Якщо ви хочете отримати підбадьорливий чай, випийте його після двох хвилин заварювання. Чай, заварений протягом п’яти хвилин, має заспокійливий ефект, а заварюючи чай протягом шести хвилин — ви отримаєте напій без ефірних олій.
В перші хвилини після заварювання якісний свіжий чай має яскраво виражений чистий аромат, його листя розгортається, чайна вода прозора. У старого чаю — листя мляве, чайна вода каламутна.
Колір настою і відтінок листочків, що розгорнулися, також може багато розповісти про якість чаю. Хороший чорний чай має яскраво-мідний колір, його чаїнки — мідно-коричневі. Заварка у зеленого чаю — лимонна, без сильно вираженої зелені або жовтизни. Листочки зеленого чаю — оливкові.
Оцінка якості чаю на смак
Це, мабуть, найбільш достовірний спосіб визначити якість чаю. Гарний якісний чай має м’який, чистий і натуральний смак і аромат, який зберігається в порожній гарячій чашці. Також, залежно від сорту, чай може мати безліч відтінків смаку і тривалий післясмак. Здатність багаторазового (до 6) повторного заварювання з розкриттям нових відтінків смаку та аромату — також важлива риса якісного чаю.
Ну і найголовніший показник якісності чаю — ваші відчуття після чаювання. В залежності від сорту чаю, тривалості заварювання та індивідуального сприйняття, ви можете відчувати як прилив енергії, так і розслаблення.