Чому зростають тарифи на воду пояснив експерт

17 Травня 2015 17:00
medialife.name

medialife.name

Нещодавно Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення про зростання з 1 травня тарифів на водопостачання та водовідведення для кількох десятків водоканалів. З 1 травня 2015 року зміна тарифів на воду торкнулася і киян. З чого складається тариф і в чому причина його зростання «Хрещатику» розповів член НКРЕКП Руслан Машляківський.

“Розглядаючи рішення про зміну тарифів, НКРЕКП умовно розділила водоканали на 3 групи — в залежності від того, як давно їм переглядалися тарифи, чи залучали вони валютні кредити і наскільки виросла ціна за електроенергію та інші складові в їхній структурі”, – зазначив Руслан Машляківський.

За його словами,ситуація у Києві індивідуальна за рахунок того, що Київводоканал має у структурі витрат, крім електроенергії, незначну частку природного газу та теплової енергії, котрі також здорожчали. Крім того, він був першим великим водопостачальником, який у встановленому порядку подав регулятору пакет матеріалів щодо встановлення тарифу виконавця послуг. Всі необхідні розрахунки комісія отримала в лютому, щойно була затверджена методика формування тарифів водопостачальних організацій.

“З цих причин для столиці розглядалися 2 можливі варіанти підвищення. Перший — суто на інфляційну складову, тобто невеличке коригування через подорожчання витрат на електрику, газ, паливо тощо. Це збільшення на енергоносії на 16 % повністю відповідає тим рамкам, які ми намітили. В цифрах це зростання на 1,23 гривні з ПДВ за 1 куб. метр. Другий — коригування на енергоносії плюс окремо встановлення абсолютно нового тарифу виконавця послуг. Це затрати у розмірі 1,548 з ПДВ грн/куб. метр на обслуговування споживачів, повірку та обслуговування лічильників, друк квитанцій. Власне, щодо встановлення цього тарифу тривала дискусія. Для розуміння: повірка лічильників — саме з його витрат”, – пояснив Руслан Машляківський.

Зрештою комісія обрала другий варіант: відкоригувала чинний тариф на 16 % через подорожчання енергоносіїв і встановила принципово новий тариф як для виконавця послуг — тариф на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем). Загалом на кубометрі холодної води та водовідведення зміна становитиме 2,78 гривні з ПДВ.

Детальніше про те, як збалансувати тарифи на комунальні послуги і фінансові можливості кожного конкретного киянина читайте у матеріалі Руслан Машляківський: «Новий тариф на воду — на межі потреб»

Джерело: Хрещатик