Київ святкуватиме Хидирлез

10 Травня 2015 16:05
turystam.in.ua

turystam.in.ua

10 травня, з 10:00 до 19:00 у парку «Нивки» відбудеться свято Хидирлезу – одного з найбільш значущих тюркських свят у році.

Захід відбудеться за підтримки ГО «Кримськотатарский Молодіжний Центр», ГІ «Къырым аилесы» та Меджлісу кримськотатарського народу.

У рамках заходу заплановані виступи лідерів кримськотатарського народу, виконання національних пісень і танців. Також проведуть змагання з національної боротьби «Курєш» та інших видів спорту.

Хидирлез з’явився задовго до прийняття Ісламу кримськими татарами. Назва свята включає два імені мусульманських святих, а саме: Хидир і Ільяс. Це два брати, які зустрічалися лише раз на рік, за легендою, обігнувши земну кулю. Вони зустрічалися у районі нинішньої Керчі, біля пагорба Хидирлез.

Наразі на цьому місці розташовується село Войкове (іст. – «Hıdırlez»). Свято відзначалося на початку травня, у цей день скотарів проводжали на випас овець, а також відкривався сезон весняних землеробських і скотарських робіт. Напередодні свята господині затівали ретельне прибирання у будинку та готували традиційні страви. Свято також відомо перекачуванням калакаю (спроба передбачити врожай).

Кожного року на цьому святі збиралися тисячі кримських татар неподалеку від Бахчисараю.

 

Джерело: Хрещатик