Новий арт-проект збереже зв’язок із Кримом

20 Травня 2015 16:00
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com кримськотатарські візерунки у виконанні кераміста Рустема Скібіна

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com
кримськотатарські візерунки у виконанні кераміста Рустема Скібіна

Агенція «АртПоле» розпочала кампанію зі збору коштів на втіленні проекту «Стежка». Його мета – поєднати кримськотатарські й українські символи, знаки, орнаменти, вплітаючи їх у публічні простори міст. Митці, які візьмуть участь у проекті, обиратимуть разом із спільнотою міст різноманітні об’єкти − стіни, трамваї, паркани, сходи, щоб прикрасити їх, створити художню стежку, що вестиме від Криму культурного до Криму реального, географічного. Відправною точкою стали кримськотатарські візерунки у виконанні відомого кераміста Рустема Скібіна. Потім зі своїми ідеями долучилися українські та польські художники: Ярема Стецик, Артур Вабік, Андрій Хір, Олександр Нікітюк.

Для реалізацію проекту необхідно зібрати 27 000 грн, долучитися до процесу може кожен. Ці кошти підуть на придбання художніх матеріалів, а також інструментів. Першими містами-учасниками  стануть Київ, Вінниця та Чернівці.

«Вже зараз ми отримуємо листи від людей, які бажають приєднатися безпосередньо до «польових робіт».  Це дуже доречно, адже така допомога напевне буде потрібна. Також думаємо про співпрацю з музикантами, поетами − у кожному з міст хотілося б влаштувати подію-відкриття об’єкта. Наша агенція має декілька проектів, пов’язаних з Кримом. Це казка «Аших Гаріб», нотатки «КРИМіМи» Олі Михайлюк, що будуть презентовані 22 травня у рамках Intermezzo Short Story Festival, лендарт-роботи з Криму включені до виставки «Приховані світи»… М’яко виходить не завжди. наприклад, Оля Михайлюк та Влад Креймер (наш друг, музикант із Донецька) мають спільний перформанс «Посередині», де використано документальне відео російських та українських каналів під час анексії. Але всі ці проекти, як і «Стежка», є нашим способом говорити про Крим, нагадувати, підтримувати зв’язки між людьми. Можливо, в нинішніх умовах мистецтво залишається однією з небагатьох можливостей такі зв’язки зберігати», − розповіла Cultprostir координатор агенції «АртПоле» Тетяна Манзюк.

Shredding maps. Materials / Leonroadhaus from artpole on Vimeo.

Джерело: Cultprostir