Почався небезпечний період активності кліщів​ у парках і скверах Києва

4 Травня 2015 14:40
vorobus.com

vorobus.com

За даними Київського міського центру здоров’я, у парках і скверах столиці почався небезпечний період активності кліщів. Фахівці закликають мешканців Києва бути пильними до себе і по можливості відмовитися від вигулу домашніх тварин у лісовій зоні, адже укус кліща може вбити тварину протягом лічених днів.

У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності: у квітні-травні та у серпні-вересні. Кліщі можуть нападати у будь-який час дня і ночі, у будь-яку погоду. Як правило, їх меншає у суху жарку погоду і більшає у прохолодну, похмуру. Живляться кліщі кров’ю людей і тварин, занурившись хоботком глибоко у шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись крові людини або тварини, кліщ відпадає самостійно.

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, в автобусі, якщо поряд є люди, які повертаються з лісу. Також кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів або тваринами. Причепившись до одягу, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій області.

Кліщ кусає безболісно, впорскуючи через свою слину речовину, що має знеболюючу дію. На території  Києва кліщі переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) серед людей, а серед чотирилапих – піроплазмоз. У масштабах України перелік хвороб значно ширший, до нього входять кліщовий енцефаліт, туляремія тощо. Зазначимо, що від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Найкраще, якщо кліща видалить лікар у травмпункті. Коли такої можливості немає, зробити це можна самостійно. Для цього треба розхитувати кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою. Витягти кровопивцю можна з допомогою пінцету чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Видаляти комаху слід повільно разом з хоботком. Після цього місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його треба прибрати стерильною голкою. Після процедури слід ретельно вимити руки з милом.
Після укусу кліща протягом двох тижнів потрібно стежити за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі у місці укусу – звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Попередити напад кліщів можна, одягнувшись у світлий однотонний, з довгими рукавами одяг, який  щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором. Також варто використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі й наносити відповідно до інструкції. Однак користуючись специфічними засобами не забувайте враховувати особливості свого організму.

Удома треба одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Зауважте, що витрушування одягу не позбавляє від кліщів. Якщо разом з вами на природі перебувала тварина, її теж потрібно оглянути до того, як впустити в квартиру.