Результати радіаційного обстеження території міста Києва

2 Травня 2015 11:48
sstc.kiev.ua

sstc.kiev.ua

У зв’язку із стурбованістю мешканців міста Києва, викликаною лісовими пожежами у районі розташування Чорнобильської АЕС, Державним підприємством «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» 30 квітня 2015 року було проведено радіаційне обстеження території міста Києва.

Обстеження проводилось співробітниками Відділу радіаційного захисту Слепченко О.Ю., Бєловим Я.Ю., Полудненко В.А. з використанням обладнання мобільної радіологічної лабораторії «RanidSONNI».

Маршрут пересування лабораторії «RanidSONNI»: вулиця Василя Стуса – проспект Перемоги – бульвар Шевченко – вулиця Хрещатик – Володимирський спуск – Поштова площа – вулиця Набережно-Рибальська – проспект Героїв Сталінграду – Оболоньський проспект – вулиця Богатирська – вулиця Лугова – проспект Правди – Велика Кільцева дорога – вулиця Василя Стуса.

Під час безперервного моніторингу стаціонарними та переносними засобами лабораторії «RanidSONNI» на вулицях міста Києва радіаційних аномалій не виявлено. Значення потужності дози гамма-випромінювання знаходяться в інтервалі 0.04 – 0.10 мкЗв/год, що відповідає умовам природного фона. Рівні вмісту радіонуклідів у повітрі значно нижче допустимих рівнів, визначених Нормами радіаційної безпеки України.

Результати проведеного моніторингу підтвердили, що на 14:00 30 квітня 2015 року радіаційний стан міста Києва не зазнав змін у зв’язку із лісовими пожежами у районі розташування Чорнобильської АЕС.

Протокол проведення радіаційного обстеження визначених ділянок м. Києва від 30.04.2015

Довідкова інформація: мобільна лабораторія створена на базі автомобіля Mersedes-Benz та укомплектована стаціонарним радіометричним комплексом з високоефективними детекторами гама-випромінювання, переносним спектрометром з детектором із особливо чистого германію, переносним радіометром з детекторами гама-випромінювання та нейтронів. Прилади радіаційного контролю в складі лабораторії мають сертифікати державної метрологічної атестації. Автомобіль оснащений системою GPS, системою відео спостереження, пробовідбірними пристроями.

Практичний досвід експлуатації мобільної лабораторії: виконання робіт, що проводились з метою підвищення захищеності від загроз ядерного та радіаційного тероризму під час підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012; обстеження об’єктів та територій Кіровоградської області на запит місцевих органів влади; планова інспекційна перевірка Державного спеціалізованого підприємства «Київський державний міжобласний спеціальний комбінат», що проводилась Держатомрегулюванням України; планове обстеження медичних закладів, де застосовуються радіаційні та ядерні технології – Клінічної лікарні «Феофанія» Державного Управління справами та Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний онкологічний диспансер».