Супермаркети відмовляються від імпортних товарів

2 Травня 2015 13:56
dr.ck.ua

dr.ck.ua

У другій половині року нас чекає дефіцит імпортних товарів і скорочення числа продавців, вважає директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Однією з проблем цього бізнесу є валютні обмеження і дії митниці, – пишуть «Вести».

Супермаркети відмовляються від імпортних товарів

«Якщо не можна купити жодного долара, то не можна завезти товар. З листопада, коли заборонили продавати валюту імпортерам, ситуація не змінилася», – запевнив Дорошенко.

За словами Олексія Дорошенка, роздрібні мережі давно вже не закуповують так званий «власний імпорт», щоб не підставлятися під валютні ризики, і працюють з імпортерами. А ті, хоч і вважають за краще заробити менше, ніж не заробити взагалі, вирішили почекати, поки ситуація стабілізується. Якщо швидкопсувний товар просто ввозять в два-три рази менших обсягах, то товари тривалого користування не імпортують взагалі. Закордонні порошки, зубні пасти і гелі для душу, що стоять на полицях наших магазинів – це всі складські запаси.

Сподіватися на українського виробника також майже не доводиться, оскільки він залежний від імпортної сировини або комплектуючих.

Так що зараз мережі торгують старими запасами, які рано чи пізно закінчаться, а нових надходжень може і не бути. «Вже зараз спостерігається звуження асортименту бакалійних товарів», – відзначають експерти.

Резервів, за оцінками фахівців, вистачить на кілька місяців, оскільки під час ажіотажного попиту в кінці зими деякі постачальники створили чотиримісячний запас продукції. Але після цього можна впевнено прогнозувати дефіцит по ряду позицій імпортних продуктів, а також зростання цін.