У Києві почала роботу виставка унікальних театральних костюмів

14 Травня 2015 11:00
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

З 12 по 21 травня в київській галереї «Митець» триватиме персональна виставка Марії Левитської − народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, головного художника Національної опери України.

Серед експонатів: ескізи до вистав та театральних костюмів, створених за останні 5 років, готове сценічне вбрання, що робилося вручну з використанням унікальних технік шиття, станкові твори Марії Левитської, натхненні подорожами Туреччиною, Єгиптом, Ізраїлем.

«Так склалася доля, що Марія Сергіївна зараз – найвизначніший художник у театральній сфері. Щоб стати головним художником, створити сотні робіт, треба мати колосальний ресурс, грандіозний досвід. Разом ми працюємо майже чверть століття. Можете уявити скільки за цей час вийшло проектів! А Марія Сергіївна залишається невиснажливою», − наголосив під час відкриття виставки генеральний директор Національної опери України імені Т.Г. Шевченка Петро Чуприна.

Марією Левитською створені сценографія та костюми до більш ніж 160 опер, балетів та драматичних спектаклів в Україні, Канаді, Словенії, Польщі, Японії. Вона є автором декорацій і костюмів наступних опер та балетів на сцені Національного академічного  театру опери та балету України імені Т.Г. Шевченка: «Попелюшка» Дж.Россіні, «Бал-маскарад» Дж.Верді, «Любовний напій» Г.Доніцетті, «Манон Лєско» Дж.Пуччіні, «Макбет» Дж.Верді, «Турандот» Дж.Пуччіні, «Мазепа» П.Чайковський, «Джоконда» А.Понкіеллі, «Пікова Дама» П.Чайковський, «Любов до трьох апельсинів» С.Прокоф’єв, «Казка про царя Салтана» М.Римський-Корсаков та ін.

На фото опера «Турандот» Національної опери України
Джерело: Cultprostir