У Києві відкривається виставка, темою якої стала зачарованість красою війни

20 Травня 2015 00:10
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

20 травня в київській Dymchuk Gallery відкриється персональна виставка харківського художника Артема Волокітіна «Інструкція з експлуатації».

Артем Волокітін один з художників, що бере участь в груповій виставці в Українському павільйоні на 56-й Венеціанській бієнале. Робота Волокітіна «Видовище єдине живописне полотно в експозиції Українського павільйону. Ця та інші роботи, раніше показані на виставці «Страх і надія» в PinchukArtCentre і тепер представлені в Dymchuk Gallery, пов’язані спільним сюжетом і передають всю гаму почуттів, які відчуває художник, що є громадянином держави, втягнутої у військовий конфлікт. Максимально спрощений, графічний фон його робіт нагадує техніку гравюри і тому викликає асоціації із знаменитою серією гравюр Франсиско Гойї «Лиха війни» (1810-20). Відмінність у тому, що Волокітін зображує не розчленовані тіла та інші жахи, а стерильну «телевізійну» картинку вибухів, клубів диму, даючи роботам вельми поетичні назви «Незворотнякраса», «Видовище». Така естетська зачарованість «красою» війни натяк на її медіалізацію: для більшості жителів країни війна те, що існує тільки в засобах масової інформації.

«Виставка Волокітіна планувалася у нас задовго до рішення про його участь у Венеціанській бієнале. Тому це вдалий збіг, що зараз глядачі з різних країн можуть побачити його роботу в Українському павільйоні у Венеції, а українці в Dymchuk Gallery в Києві. Більше того, у нашого глядача відчутна перевага на персональній виставці будуть представлені дві серії «Видовище» і «Незворотня краса», розповіла Сultprostir організатор виставки Катерина Філюк.

Джерело: Cultprostir