У Києві відсвяткували день народження Булгакова

18 Травня 2015 16:00
upload.wikimedia.org

upload.wikimedia.org

У п’ятницю в літературно-меморіальному музеї Михаїла Булгакова на Андріївському узвозі, 13 на честь дня народження письменника влаштували день відкритих дверей та читання «Собачого серця» біля пам’ятника. Також підготували виставку «Світ Турбіних» та інші цікавинки, серед яких і презентація нової книги «Дом Булгакова». Про це пише газета “Хрещатик”.

На першому поверсі підготували нову виставку «Світ Турбіних». Добірка предметів старовини кінця XIX — початку ХХ століть знайомить зі світом жінок і чоловіків мирного і воєнного часу. Це кілька штрихів про моду та повсякденні турботи жінки (чорнильний прилад, папір, схема для вишивки, корсет, скринька для прикрас). А також посуд, предмети домашнього вжитку, книги, медичний набір для лікаря, військові предмети.

15 травня також презентували книгу «Дом Булгакова», що вийшла у видавництві «ВАРТО».

 «Про особистість письменника вже створено багато фільмів та книг, але не всі джерела є достовірними,— відзначила директор музею Людмила Губіанурі.— Ми намагалися відтворити київський період життя сім’ї Булгакових, збираючи по крихтах факти і документи. Оскільки наш музей створено на 20 років раніше за московський, багато експонатів нам передавали його родичі. Три роки тому ми отримали архів сестри Булгакова Надії Афанасіївни Булгакової-Земської — щоденник, який вона вела з гімназійних років до 1940-х, матеріали сімейної хроніки, листи. У новому виданні ми намагалися вмістити якомога більше нової опрацьованої інформації». Книга позиціонується як науково-популярна. З одного боку, в ній є ґрунтовний науковий апарат джерел, для якого використовували матеріали Центрального державного історичного архіву, з іншого — музейні співробітники у статтях намагалися відповідати на питання, які найчастіше хвилюють відвідувачів. В книзі досліджуються попередні київські адреси, за якими мешкав Михаїл Булгаков, а також біографія будинку на Андріївському узвозі, 13 — від народження до створення тут музею: його концепція, колекція, виставки, будні і свята. А ще — про батьків і друзів письменника, музичні історії родини, весілля Михаїла Булгакова і сестер, медицину. На презентації виступатимуть автори книги — співробітники музею, можна буде її придбати та отримати автографи.

Також цьогоріч у видавництві «АДЕФ-Україна» з’явилися ще дві книги для прихильників життя і творчості Михаїла Булгакова. Це збірник «Михаил Булгаков. Киевское эхо. Воспоминания, письма», укладений першим директором музею Анатолієм Кончаковським та старшим науковим співробітником Світланою Ноженко. До видання увійшли спогади і листи сучасників Михаїла Булгакова, фотографії тієї епохи, новели, присвячені історії Києва та киянам. Інша книга — «Любовь Евгеньевна Белозерская-Булгакова. Воспоминания. Письма» — вміщує спогади другої дружини Булгакова про спільне життя з письменником у 1924-1932 роках, її листи до друзів і близьких та спогади про саму Любов Євгеніївну.

Джерело: Хрещатик