У Києві вшанували загиблих футболістів-учасників «Матчу смерті»

8 Травня 2015 10:58

63

7 травня на київському стадіоні «Старт» відбулось покладання квітів до монументальної композиції «Матч смерті», встановленої на честь гравців  київської футбольної команди «Старт», яка у  1942 року  відіграла «матч смерті» з  німецькою командою «Флакельф». Участь у церемонії взяли представники громадськості, тренерський склад спортивного комплексу спільно з вихованцями молодшої групи, ветерани та учасники АТО,  голова Федерації футболу України Андрій Павелко, заступник міністра молоді та спорту України Микола Даневич,  депутат Київради, представник Фонду М.Томенка «Рідна країна» у м.Києві Олександр Федоренко.

64

Вшанувавши пам’ять загиблих футболістів, учасники й гості заходу відзначили юних спортсменів-футболістів, які проходять тренування на базі легендарного спорткомплексу «Старт». Учасники футбольних команд молодшої групи були нагороджені дипломами та отримали у подарунок м’ячі.

В черговий раз громадськість, спортсмени та організатори вшанування звернули увагу на  сучасну потенційну загрозу для «Старту»:  земельна ділянка стадіону продовжує  перебувати у власності приватної компанії, що планувала звести на території  стадіону  житлово-офісний комплекс.

« Ми відзначаємо цього року  70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, і вшановуємо по всій країні героїчні подвиги наших дідів і прадідів. Кожного року ми хвилиною мовчання згадуємо  про незламність духу футболістів-гравців  «Матчу смерті». Фонд М. Томенка, особисто народний депутат Томенко, спільно з активістами, вже декілька років борються за повернення  «Старту» з приватних рук до комунальної власності  київської громади. Сьогодні для нас головна мета – розірвання договору між Фондом держмайна м.Києва і підприємством, що викупило стадіон і зараз намагається забудувати його багатоповерхівками» – зазначив представник Фонду М. Томенка «Рідна країна» у м.Києві, депутат Київради Олександр Федоренко.

65

Нагадаємо, що у  2010 р. спорткомплекс було віддано (продано) у приватні руки з перспективою подальшої забудови. На місці стадіону мав з’явитися   спортивно-оздоровчий комплекс та багатофункціональний житлово-офісний комплекс з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом.

 Громадськість, спільно з політиками неодноразово ставала на захист «Старту», в результаті чого у березні (4.03.2015) цього року Київрада прийняла рішення про  скасування передачі приватній структурі земельної ділянки  стадіону.