Як приготувати та правильно вживати каву

16 Травня 2015 13:00
img1.liveinternet.ru

img1.liveinternet.ru

Мода на кав’ярні захлеснула Україну вже давно. А чи багато ми знаємо про справжню каву? Під справжньою кавою розуміється заварна мелена зернова кава найкращих сортів, а не швидкорозчинний напій сумнівного смаку.

У всьому світі кава – це не просто напій. Це повсякденний атрибут ділової, впевненої в собі людини. Без чашечки кави неможливо уявити собі будь-які ділові переговори, неформальні зустрічі, романтичні побачення і т.д.

Як приготувати каву

Кава має свою душу. Головне завдання людини, яка готує каву – не позбавити каву її душі, тобто її аромату та смаку. Кава, як улюблена жінка, повинна завжди бути поруч, захоплювати собою і гріти душу!

Почнемо з того, що зерна кави потрібно правильно зберігати. Так як вони добре вбирають сторонні запахи, їх потрібно зберігати в сухому прохолодному місці. Як правило, довго зберігати каву не прийнято. Хоча є особливі сорти кави, які роками зберігаються на складах і від цього стають тільки краще й набувають деякий аромат димку. Мелену каву зберігати взагалі не можна, тому що її аромат швидко вивітрюється.

Сам процес приготування кави як напою наповнений загадками та оточений чимось таємничим. Бездоганно готувати каву вміють лише одиниці. Насправді це всього лише грамотне знання хімічних процесів, що відбуваються в кавовому порошку. Але, так як це напій гурманного типу, то готувати каву треба в першу чергу красиво і так, щоб задоволення прийшло раніше, ніж ви почали пити каву.

Деякі люди, готуючи каву в джезві (турці), переконані, що кава готова, як тільки її довели до кипіння. Це найголовніша помилка. Приготований таким чином напій навіть і кавою називати не хочеться. Справа в тому, що після 98-99°С в каві починаються незворотні процеси. Тому кава стає кислою на смак, через те, що починають виділятися шкідливі для шлунку людини кислоти. Ідеально приготувати каву по-турецьки можна тільки на розпеченому піску.

У гарячу турку насипається дрібномелена кава, потім її трохи розігрівається на піску, важливо не перегріти її! Після чого в турку засипається цукор і спеції (якщо потрібно, звичайно) і заливається холодна вода. Щоб кава не закипілі і рівномірно прогрілося, туркою по піску потрібно водити круговими рухами, виписуючи на піску вісімку. Через кожні 2 хвилини необхідно перемішувати гущу ложкою. Як тільки кава піднялася і на стінках турки почали з’являтися бульбашки, значить, кава готова. Після чого треба обережно вилити каву в чашку. Гарним тоном вважається додавати у вже готову каву чайну ложку холодної води, для того щоб трохи осіла гуща.

Як правильно пити каву

А чи правильно ми п’ємо каву? Перед вживанням потрібно «познайомитися» з кавою,тобто вдихнути її аромат, щоб хоч трохи мати уявлення про її смак. Не рекомендується пити каву вранці на порожній шлунок, тому що це може викликати печію, а згодом з роками виразку шлунка. Каву по-турецьки взагалі прийнято подавати без ложки, оскільки її не можна перемішувати. Але в багатьох кав’ярнях про це не знають, а якщо знають, то не попереджають про це своїх відвідувачів і гостей. Каву потрібно пити повільно, насолоджуючись її смаком і ароматом, але не забуваючи, що вона може охолонути.

Так вийшло, що в Україні зародилася мода на каву, але не прищепилася культура пиття цього напою. У каві є кілька тисяч відтінків смаку. Щоб не зіпсувати враження від цього божественного напою, потрібно випивати склянку води перед вживанням кави, щоб промити смакові рецептори язика та допомогти адекватно сприймати смак кави. Це може бути смак чорносливу, цитрусових, терпкості вина, шоколаду, ванілі, і багато чого іншого.

Головне не забувати що приготування кави, так само, як і її вживання – це велике мистецтво, якому треба вчитися роками. Важливо не просто пити каву, а робити це із задоволенням та повагою до цього казкового еліксиру життя.