Як стати вихованою людиною?

20 Травня 2015 13:00
ozysoft.ru

ozysoft.ru

“Невихована” і “нервовий”. Як часто ці поняття є оцінкою одних і тих же вчинків. І не випадково. У хвилини, коли ми, нервуючи, втрачаємо над собою контроль, оголюються не кращі сторони нашого характеру і виховання. А люди, які можуть похвалитися хорошим характером або ідеальним вихованням, як правило, цього не роблять.

Розібратися, коли ті чи інші вчинки пов’язані з розладом нервової системи і вимагають компетенції лікаря, а коли вони не що інше , як витрати виховання, – завдання непросте. Тому-то і трапляється, що хвора людина часом набуває незаслужену репутацію невиховані. Невихований ж користується нашою поблажливістю, тому що переконав усіх навколо, і, перш за все, самого себе, що все це від “нервів”.

Нервовим людиною в побуті називають дратівливого або бурхливо реагує на будь-які події, то тобто того, хто, як правило, вихлюпує свої емоції. Тих же, хто переживає те, що трапилося в собі, вважають спокійними, врівноваженими. Проте в обох цих групах психоневролог знайде і своїх пацієнтів (тобто, людей з прикордонними формами нервово-психічних розладів), і цілком здорових людей.

Життя вимагає від нас постійного самоконтролю. Вихованням закладається уміння людини визначати, що можна, що не можна, на що звернути увагу, не реагуючи зовні. Це вміння вести себе у відповідності із загальноприйнятими нормами змінюється з віком. Дитині, яка тільки вчиться володіти своїми емоціями, або старій людині, у якого здатність контролювати себе слабкіше, деякі вчинки пробачні.

Для зрілої людини спалахи дратівливості або періоди необгрунтованою похмурості можуть служити приводом, щоб замислитися над своїм характером . Багато психіатри визначають характер як однобокість психічної організації особистості. Саме з цієї причини переробити характер неможливо. Але можна навчитися закривати свої слабкі сторони, навчитися володіти собою.

Якщо ви відчуваєте, що вас багато що дратує, якщо ви “спалахує” з найменшого приводу, визнайте для початку, що це вас не прикрашає. А потім зробіть крок назустріч собі: постарайтеся змінити свою поведінку. Саме своє. Не прагніть переробляти навколишніх людей, щоб вам було з ними легко і зручно. Задумайтесь, чи легко їм з вами?

Уявіть, наприклад, чи зручно було вашої сусідки з хворою головою підніматися до вас і просить тиші в ваш минулий свято? Чим вголос і подумки вимовляти все, що ви про неї думаєте, постарайтеся налаштуватися на інший лад: звісно, вона не знала (і не могла знати – ви ж не обговорюєте з сусідами графік відвідування вашої квартири!), Що у вас гості, у неї була своя обгрунтована причина вимагати тиші. Так поспівчувають літній людині, і роздратування піде.

Розроблена ще Епікура техніка контрастування працює і сьогодні. Пошуки позитивних сторін негативного явища притаманні людині, вони стають нашої психологічної захистом. Навіть у цілком здорового, врівноваженого людини можуть тимчасово слабшати механізми психологічного захисту. Причинами можуть бути хвороба, перевтома, стресові ситуації. І тоді, статут на роботі, він “зривається” на домашніх, а після хвороби може стати незвично сентиментальним.

На перший погляд може здатися дивним, але підвищити власну невразливість ви можете, намагаючись з розумінням входити в положення інших людей. Краще розуміючи іншого, ми вдосконалюємо себе.

Саме тому загальноприйнятим вважається визначення, за яким вихованою людиною є не той, хто правильно тримає вилку і ніж, а той, хто поважає і розуміє інших, їхні думки, вчинки , думки, почуття. Хто не тільки пам’ятає про свої права, але і рахується з правами оточуючих, і, не дратуючись через дрібниці, не змушує дратуватися і нервувати інших.

Джерело: Психологія