Команда Кличка відмовилась від своєї обіцянки відновити райради в Києві

3 Червня 2015 19:59
eveningkiev.com

eveningkiev.com

Сьогоднішнє голосування Київради, під час якого депутати після тривалого обговорення так і не прийняли рішення повернути в столиці районні ради, ліквідовані у 2010 році, з одного боку, прогнозоване, з іншого – неочікуване, вважає народний депутат України Микола Томенко.

На його думку, неочікуване це рішення особливо від команди В. Кличка, адже весь попередній період вона переконливо доводила, що рішення попередньої, «злочинної» влади скасувати райради було неправильним, несправедливим, і Віталій Кличко як міський голова та його команда зроблять все, щоб їх відновити.

«Якщо коротко пояснити цей підхід, то ситуація виглядає наступним чином. Сьогодні, фактично, одноосібно за квотами партій призначаються голови райдержадміністрацій, які мають (залежно від ситуації) від 300 до 400 чиновників апарату РДА, які діють безконтрольно, в інтересах або своїх партій, або, відповідно, фінансових груп, які купили їм ці посади. Натомість ніхто не перевіряє і не контролює їхню діяльність», – зауважив М. Томенко.

Ідея відновлення районних рад призвела би, з одного боку, до скорочення коштів, адже депутати райрад працюють на громадських засадах і вони би ніколи не допустили такого чисельного складу чиновників райадміністрацій. «З іншого боку, це давало би можливість самим киянам реально впливати на ситуацію, оскільки зрозуміло, що вирішити щоденні побутові проблеми в мікрорайоні набагато легше через районні ради, аніж через міську раду», – вважає народний депутат.

Загалом, на його думку, цілком зрозуміло, що Київрада свідомо «валила» це рішення після того, як В. Кличко, умовно кажучи, «втік» із засідання Київради, а об’єднана фракція «УДАР-Солідарність» дала аж 4 голоси.

«На жаль, як казав класик, місце сидіння визначає точку зору. Коли Віталій Кличко і його команда були в опозиції, вони пропонували до кінця боротись за райради. А коли вони сьогодні формують самостійно систему РДА, то контроль з боку райрад їм вже не потрібен», – підсумував Микола Томенко.