Кияни хочуть розбивати городи в скверах

22 Червня 2015 09:24
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Дворики біля багатоповерхівок можна засадити овочами і ягодами

У столичних скверах, двориках і на прибудинкових територіях можуть з’явитися креативні городи. Незвичайну ідею запропонували киянки Христина Кузнєцова та Олена Пренковська. “Ми створили першу в Україні асоціацію урбаністичного садівництва. Пропонуємо озеленювати місто за допомогою овочів, зелені та ягід. Це допоможе людям об’єднуватися для створення чогось смачного, красивого й корисного”, – кажуть дівчата.

Вертикальні городи. Ідею міських городів Христина Кузнєцова запозичила в Італії, де навчалася на біотехнолога. “Там городяни самі доглядають за цими посадками, а потім колективно збирають урожай. Вирощувати можна огірки, помідори, полуницю, петрушку, кріп, м’яту, базилік, рукколу. Остання прекрасно почуває себе при температурі + 15 °С, збирати врожай можна вже на початку літа, а не купувати в маркетах маленький пучок по 20 грн”, – каже Кузнецова. Використовувати для розсади можна горщики, дерев’яні коробки і навіть старі водопровідні труби з пластику! “У них вирізають невеликі дірки, в які вставляються горщики з рослинами. Потім ємності кріпляться до стіни або огорожі. Це один із прикладів вертикального городу”, – пояснює біотехнолог. Зараз дівчата підшукують відповідні сквери та дворики в Києві для реалізації пілотного проекту. “Швидше за все, це буде в одному з “спальників”. Якщо все вийде, будемо проводити майстер-класи для діток, показувати, як росте огірочок або помідор”, – розповідає Христина.

Не проти. Міська влада вітає подібну ініціативу. “Нехай вирощують у дворах хоч банани! Головне – узгодити це з мешканцями будинків, щоб не було потім так, що одні хочуть тільки огірки і помідори, а інші – тільки квіти висаджувати. Адже прибудинкова територія – для загального користування”, – пояснює директор департаменту РКІ КМДА Дмитро Новицький. Не проти креативних городів в скверах і в КО “Київзеленбуд”. “Головне, щоб це все вписувалося в ландшафтний дизайн скверу. Проблема тут може бути тільки в етичності самих городян. Адже з клумб і так квіти часто крадуть, а тут городик з салатами і помідорами!” – говорить заступник директора “Київзеленбуду” Ігор Чебан.

Цибуля і капуста. Деякі вже висаджують городи за своєю ініціативою. Киянин Віктор біля своєї хрущовки в Шевченківському районі вирощує зелень, цибулю, капусту. “Сусіди називають диваком, а я просто господарський”, – говорить він. Інші займаються садівництвом на балконах. “Раніше в горщиках росли квіти, а тепер – помідори, перець та цибуля. Економлю”, – каже Валентина Рябик.

 

Джерело: Сегодня