Прогулянка наймоднішою вулицею Києва

7 Червня 2015 10:59

Витоки арт-деко

boy_7626_1___01

boy_7627_1__

Недалеко від Бессарабського ринку починається вулиця Круглоуніверситетська, на неї увагу відразу привертає старовинний триповерховий особняк №6, пофарбований у зелений колір. Цей будинок, зведений в кінці ХIX століття, належав одному з багатих киян – Захару Мировичу. Але саме він не власником, а своїми мешканцями: в одній з квартир на третьому поверсі проживала легендарна художниця-авангардистка, одна із засновників стилю арт-деко Олександра Екстер зі своєю матір’ю. Зараз будинок, в якому безліч офісів, потребує реставрації.

ОБСЄ І Польський театр

boy_7623_1__

В одноповерховому особняку по вул. Круглоуніверситетській, 10 в 1899-1901 роках розміщувалося підпільне видавництво. Але ошатний будинок має більш цікаву історію: він побудований за проектом київського архітектора Андрія Краусса в 1892 році. Власником його був Андрій Савицький, який працює в міністерстві внутрішніх справ. Він з дружиною прожив тут майже 20 років. А далі (1916-1918 рр.) у ньому був театр “Студія”, яким керувала польська драмактріса Станіслава Висоцька. Особняк видозмінився: там з’явився глядацький зал на сто місць. У киян будинок асоціюється з представництвом ОБСЄ: донедавна там розміщувалася їх українська “штаб-квартира”.

Посольство з гербом

boy_7610_1__

boy_7607_1__

Найбільш охоронюваним особняком на вулиці Круглоуніверситетській можна назвати будинок № 12. І тому є причина, адже в ньому розмістилося посольство Ірану в Україні. Будинок XX століття в стилі неокласицизму з чотирма колонами спочатку належав родині раніше згаданих Савицьких, тому на фасаді особняка можна розглянути їх фамільний герб. Втім, двоповерхова будівля була побудована на початку ХХ століття. Сама ж вулиця Круглоуніверситетська була прокладена в 30-х роках ХIX століття і називалася тоді Університетській, оскільки пов’язувала орендовані корпуси Київського університету ім. Св. Володимира на Липках з самим Університетом, який в той момент тільки будувався на вулиці Володимирській. З часом назва напівкруглої вулички трохи видозмінилася, і через більш 30 років вона стала Університетській-Круглої, а незабаром знайшла нинішню назву.

Графські покої

boy_7592_1__

boy_7591_1__

boy_7604_1__

Стіни будинку на вул. Круглоуніверситетській, 14 пам’ятають нащадків графського роду – адже в квартирі №25 в 1917 році оселилася родина відомого художника, графа Федора Нірода. Зараз будівля житлова, але є в ній і порожні квартири, які виставили на продаж. Правда, ціни сильно кусаються: двокімнатна квартира обійдеться в $200 тис. Не так давно поверховість будівлі була збільшена: було 6, а стало – 7 з мансардою. Фасад будівлі прикрашений колонами, що додає особняка особливого шарму і статусу.

Цариця і пожежник

boy_7567_1__

boy_7562_1__

boy_7572_1__

Шестиповерховий будинок на вул. Круглоуніверситетській, 15, знамените завдяки відомому мистецтвознавцю Федору Ернсту, який в ньому проживав кілька років. У цьому будинку спочатку оселилася його сестра Віра, яка викладала в одній з приватних гімназій Києва, а незабаром – і сам Ернст. Варто звернути увагу і на шикарне оздоблення будинку: фасад його прикрашений вишуканою ліпниною, а перед головним входом, подивившись вгору, можна розгледіти жіночу голову в красивій короні. Місцеві жителі охрестили її “царицею” і пліткують, що голова приносить удачу, варто лише загадати бажання. А сусіди з Круглоуніверситетській жартівливо називають мешканців коронованими. До речі, навпроти будинку – одна з пожежних частин столиці, де встановлений пам’ятник “пожежним, які перемогли вогонь у Чорнобилі”. На ньому зображений молодий хлопець в спецодязі, втомлений після бою з вогнем.

Дистанція прогулянки – 600 м

Час прогулянки – 45 хв

Джерело: Сегодня