У столиці відкрилася виставка латвійського бурштину

22 Червня 2015 18:14
ogo.ua

ogo.ua

Унікальну колекцію «Бурштин — дорогоцінний камінь Балтійського моря» з Національного музею історії Латвії представили в Музеї історії міста Києва в рамках культурної програми головування в ЄС. Деякі експонати колекції налічують багато тисяч років.

Виставка розповідає про виникнення й видобуток бурштину в Балтійському морі, про торговельні шляхи, якими він потрапляв до Європи, про вплив бурштину на фольклор, міфологію та прикладне мистецтво Латвії. Тут можна побачити бурштинові прикраси різного історичного періоду — від кам’яного віку і до сьогодні.

«З-поміж 15 тисяч експонатів ми привезли близько 200, але найцінніших»,— розповіла «Хрещатику» кураторка проекту, заступник директора Національного музею Латвії Ірина Зейбарте.— Ми прагнемо показати бурштин не тільки як красиві вироби, а як одну з головних цінностей для нашого народу. Він важливий як в плані ідентичності Латвії, так і в плані збереження наших традицій».

У вітринах представлені різні види прикрас — буси, ґудзики, фібули, кнієпкени (декоративні подвійні ґудзики), намиста, бурштин з кольоровим склом та іншими матеріалами, підвіски, кулони. Цими невеликими за розмірами предметами люди пишалися, передавали у спадок, зокрема по жіночій лінії, адже бурштин — це жіночий камінь. Виняток становили хіба що чоловічі підвіски у формі топірця, та їхнє точне призначення наразі невідоме. Велике намисто не кожен міг собі дозволити, але будь-який камінь бурштину вважався в Латвії символом щастя і оберегом.

Бурштин — це природна речовина, скам’яніла викопна смола хвойних дерев. Вона уособлювала собою сонце. «Не лише в грецькій міфології це сльози дочок сонця. У нас це теж символ сонця, адже у нас зима ще триваліша і темряви ще більше, ніж у вас. Тож символ сонця вважався дуже оптимістичним»,— зазначає кураторка і показує на ґудзиках солярні знаки. Крім того, на бурштинових кружальцях можна помітити і зображення міфологічного дерева Роду — універсального для багатьох народів світу знаку.

У центрі залу розташовані дві вітрини з «родзинками» колекції. Одна з них — унікальна фігурка кам’яного віку, абсолютно реалістичне зображення голови лося, а інша — підвіска кам’яного віку, знайдена поблизу озера Лубанас, головний герой виставки, її символ і логотип. «Там було кілька доісторичних майстерень з обробки бурштину,— коментує пані Ірина.— Може, це священна змія — вуж, може, це жінка, а може — тут ви самі можете вирішити…».

Виставка дає змогу торкнутися історії не лише образно. Кожен охочий має змогу спробувати свої сили на мішку в кутку завважки понад 25 кг. Саме стільки важить скарб, знайдений на території Латвії. А помандрувати в часі лише одним доторком пальця допоможуть сучасні інтерактивні технології. Для створення проекції карти торговельних шляхів бурштину використовувалася технологія розпізнавання руху. А поряд показують «живі» голограми експонатів.

Проект майже рік перебував у Ризі — культурній столиці ЄС. «Цьогоріч вона також побувала в Мінську в Національному музеї історії Білорусі. І ось — у Києві. І на тому турне завершиться, колекція повернеться до запасників музею з однієї простої причини: наш бурштин настільки давній і тендітний, що потребує кілька років відпочинку»,— зауважує Ірина Зейбарте.

«Бурштин — дорогоцінний камінь Балтійського моря» показуватимуть киянам до 30 червня в Музеї історії міста Києва (Вул. Б. Хмельницького, 7). Розклад роботи: пн. з 11.00 до 16.00 (каса до 15.00), вт.- нд. з 11.00 до 19.00 (каса до 18.00). Вартість квитків: 30 грн, студентам, школярам, пенсіонерам — 15 грн