Як слід одягатися в спеку – поради вчених

28 Червня 2015 11:48
pogoda.rovno.ua

pogoda.rovno.ua

Думка про те, що влітку кращеносити білий або бежевий одяг, вжезастаріла. Іспанські вчені з Каталонського університетустверджують, що насичені темнікольори поглинають ультрафіолетові промені набагато краще.

А ось ті, хто носить наряди пастельних тонів,ризикують заробити рак шкіри.Особливо небезпечно, на думку вчених, надягати в спеку білий іжовтий одяг. Найефективніше відшкідливого ультрафіолету захищають темно-синій і червоний кольори.

До подібних висновків вчені прийшли після експериментів. Вони фарбували бавовняну тканину в різні відтінки, а потім перевіряли здатність поглинати ультрафіолет.

Фахівці також попереджають, що літній одяг має бути вільним, оскільки обтягуючі майки тафутболки не захищають від небезпечних сонячних променів.

Звичайно, сьогодні в магазинах з’явився спеціальний одяг із захистом від ультрафіолету. Він виготовлений з поліестеру (його волокна переплетені особливим чином, щоб затриматиякомога більше променів). Такий одяг більше підійде спортсменам, любителям відпочинку на природі.

Тим, хто працює на вулиці або змушений пересуватися по місту протягом дня на різні зустрічі, слід віддавати перевагу лляним і бавовняним тканинам. Вони дихаючі, в них не відчуваєш перегріву. Фахівці також рекомендують носити легкі головні убори та літнішарфики, щоб захистити голову, обличчя і шию.

До речі, дослідники радять вибирати максимально закриті купальники. Сьогодні їх теж роблять з ультрафіолетовим захистом. Жінці, яка купує купальник, треба поцікавитися, чи є в тканини УФ-фільтри. Можливо, безпечний купальний костюм допоможе вберегтися від раку грудей. На пляжі рекомендується ховатися під широким шарфом або парео.

Джерело: Сегодня