Як вберегти квартиру від злодіїв

30 Червня 2015 11:35
stebnyk.com

stebnyk.com

За перших п’ять місяців 2015 року в Києві сталося близько 3 тисяч квартирних крадіжок. Це на 10—15 % більше, ніж за цей самий період минулого року. Про те, як захистити свою домівку від злодіїв, «Хрещатику» розповіли в Державній службі охорони при ГУМВС України у м.Києві.

На замках не заощаджують

Досвідчені «домушники» можуть за кілька хвилин відчинити майже будь-який замок. Але все ж таки на це потрібен певний час. І є шанс, що саме в цей час з’явиться хтось із сусідів.

«На замках не потрібно заощаджувати, купувати варто міцні, не найдешевші замки, бажано кілька. Двері також потрібно встановлювати якісні, краще двоє»,— радить заступник начальника управління Державної служби охорони при ГУМВС України в м. Києві Віктор Веклич.

Також в ДСО зазначають, що власникам квартир на перших та останніх поверхах бажано встановити грати на вікна. Досить часто грабіжники потрапляють до квартири саме через вікно.

Соціальні мережі — підказка злодіям

Соціальні мережі для багатьох сучасних людей уже стали невід’ємною частиною життя. Де ще похвалитися красивими фото нової сукні, улюбленого кота чи планами на відпочинок за кордоном, як не в Фейсбуці чи Вконтакті? А от з «відпочинковими» планами потрібно бути обережнішими. Професійні квартирні злодії можуть відстежувати через Інтернет, куди та на скільки людина збирається від’їжджати.

Також «тримати вухо насторожі» потрібно з малознайомими сусідами. «Добре, коли в людини є сусіди, яким вона довіряє і може попросити придивитися за квартирою в разі відрядження. Але це стосується лише тих сусідів, які добре знайомі. Важливо, аби в під’їзді були консьєржі, але не надто балакучі. Трапляються такі «охоронці», в яких дізнатись інформацію про мешканців під’їзду не складає проблем. Також потрібно пильнувати, якщо сусіди роблять ремонт: деякі злодії спеціально маскуються під будівельників. Якщо в під’їзді є кодовий замок, не потрібно соромитись не пускати незнайомців»,— продовжує Віктор Веклич.

У Державній службі охорони також розповіли, що є така послуга — взяти під охорону квартиру. У помешканні встановлюють систему охоронної сигналізації, яка під час проникнення злодія в помешкання спрацьовує. В найкоротший термін на місце події прибуває наряд міліції. Взагалі по Києву більш ніж 43 тисячі квартир перебуває під охороною ДСО. У столиці цілодобово 40 груп затримання патрулюють вулиці.

Дотримання цих простих правил значно ускладнює «роботу» квартирних злодіїв.

По гарячих слідах

Якщо вже сталося так, що людина, повернувшись додому, бачить, що в її квартирі хтось є, то в жодному разі не потрібно самостійно туди заходити. Необхідно зателефонувати за номером 102 і дочекатись, коли приїдуть правоохоронці.

«Після прибуття слідчо-оперативна група відразу проведе криміналістичну експертизу (зніме відбитки пальців). У нас достатньо висока розкриваність квартирних крадіжок»,— пояснює пан Веклич.

У ДСО розповіли, що трапляються випадки, коли власники квартири самостійно намагаються затримувати злочинців. Однак цього робити не слід, оскільки найчастіше у них є зброя. І потрібно пам’ятати: життя — це найцінніше, що є в кожної людини