Як обрати кавун?

24 Липня 2015 10:07
mimi-gallery.com

mimi-gallery.com

Кавун – це досить велика ягода, що складається майже на 87% з води, містить до 9% простих цукрів (в основному міститься фруктоза), близько 1% полісахаридів (0,5% пектинових речовин, 0,5% клітковини), 0,1 % органічних кислот (яблучну, лимонну, фосфорну, кремнієву та інші). Серед вітамінів визначається антиоксидант з протиракову активність лікопен, бета-каротин, фолієва, аскорбінова, нікотинова кислоти, вітамін В1, В2, В6. Макро-і мікроелементи в основному представлені дуже необхідними для здоров’я людини залізом, кальцієм, магнієм, калієм. Для здоров’я важливо правильно вибрати корисний кавун, відповідний під індивідуальне стан Вашого організму.

Спочатку дивимося в календар. Якщо на календарі кінець липня – початок серпня, то календар показує сезон початку стиглих кавунів. З цього часу практично будь кавун досить значного розміру відрізняється не тільки вагою, а й стиглістю. Але, можливі варіанти.

Перед тим як купити кавун з’ясуйте, звідки він привезений. Якщо вам дадуть відповідь, що кавун африканський – будьте напоготові. Там досі зустрічаються дикі родичі сучасного кавуна, які досі отруйні. Кому першому спало на думку “одомашнити” отруйні рослини – історія замовчує. Але пробувати на собі такі кавуни не раджу.

Потім визначаємо “свіжість” кавуна. Якщо хвостик ще зелений – швидше за все кавун ще недавно був на баштані і, швидше за все, місцевого виробництва. Але такий кавун може бути і не повністю стиглим, т.к. при гарній стиглості кінчик починає сохнути на баштані.

Друга ознака, що визначає “свіжість” кавуна – вираженість малюнка. Чим малюнок чіткіше і контрастніше – тим більше сонячної енергії кавуну дісталося. І тим більше цукрів (фруктози, полісахаридів) він зміг в собі накопичити. Але при цьому Сонце відняло у нього і більше води, концентруючи цукру. А в поєднанні з підсохлим кінчиком це дає стиглий, солодкий і свіжий кавун. Якщо малюнок розмитий, нечіткий – такий кавун, швидше за все, занадто довго шукає свого покупця.

Третя ознака свіжості кавуна – наявність невеликої жовтої плями. Це місце контакту кавуна з грунтом на баштані і Сонце не змогло його “засвітити”. Якщо пляма є – кавун недавно з баштану. Якщо плями немає – кавун висів на баштані в повітрі (що нереально, окрім як на кавунових дереві) або дозрівав в довгому шляху до прилавка. Велика жовта пляма не дасть кавуну стиглості, тому що він на баштані був ізгоєм, провівши своє життя в глибокій ямці, тобто в напівпідвальному приміщенні.

Потім оцінюємо місце, прямо протилежне хвостику кавуна. Зазвичай там визначається пляма з ребристою поверхнею різного розміру. На Україну якщо пляма значного розміру, такий кавун називають “Кавуниха”. А якщо пляма близько до точки – тоді це “кавун”. Фактично, це оцінка ступеня солодощі, кількості простих цукрів у кавуні. Чим більше площа плями – тим більше концентрація цукрів і менше води в кавуні. Тобто він солодший і менш водянистий. І навпаки.

Останній штрих – оцінюємо співвідношення вага-об’єм. Якщо великий кавун на вагах майже не помітний – він стиглий і солодкий. Якщо маленький кавун на Вашу думку затягнув занадто багато – він всередині повинен бути зелений і водянистий. А червоним може бути тільки при активній нітратної підгодівлі.

Можна визначити обсяг кавуна і, якщо Вас не обважили, то обчислити щільність. Якщо щільність менше 1 – кавун стиглий. Якщо більше 1 то він зелений. Щоб не сушити собі голову математичними формулами, можна опустити кавун у відро з водою, зелений безповоротно потоне, а стиглий плаватиме у поверхні.

Як правильно вибрати кавун для здоров’я.

Якщо Вам хочеться підвищити рівень здоров’я, купити свіжий, спілий і солодкий кавун – тоді вибирайте його з чітким, яскраво вираженим малюнком, невеликою жовтою плямою, сухим хвостиком і обов’язково жіночої статі, тобто “Кавуниха”. Аналогічно поступають при хронічному гепатиті, цирозі печінки (за відсутності асциту і набряків).

Якщо у Вас особисто визначено цукровий діабет (інсулінозалежний або інсулінонезалежний тип – без різниці), тоді Вам більше підходять “кавуни”. Якщо цукровий діабет у кровних родичів – тоді Ваш вибір “Кавуниха”, але із зеленим хвостиком.

Якщо у Вас сечокислий (сольовий) діатез, тобто в балія нирок визначається “пісок” – тоді починайте сезон кавунів з невеликих порцій “Кавуна”, але з сухим хвостиком – вони володіють менш вираженим сечогінним ефектом. Потім, при безболісному збільшенні дози, можна переходити на “кавуни” з сухим хвостиком, “Кавуниха” із зеленим хвостиком. А закінчувати сезон кавунів найбільш сечогінними кавунами із зеленими хвостиками. Якщо восени Ви знайдете ще такі кавуни. Подібним чином, але ще більш обережно можуть себе вести мають сечокам’яну хворобу. Але в кожному разі перед першим у сезоні кавуном зверніться за порадою до свого лікаря. Щоб після першого кавуна раптово не стати пацієнтом хірурга. І починайте з менших доз.

Якщо часто турбують болі в суглобах (артрит, поліартрит, подагричний артрит), а в нирках тільки “пісок” – поверніться до попереднього абзацу. Якщо в нирках чисто – тоді налягайте на “кавуни” із зеленим хвостиком.

При гіпертонічній хворобі, атеросклеротичному кардіосклерозі, периферичних набряках, аритміях протипоказаний будь кавун у великих кількостях. Навіть незважаючи на його сечогінні властивості. Раптове збільшення об’єму циркулюючої крові (ОЦК) може дестабілізувати кровообіг і привести до ускладнень. Причому ще до появи сечогінного ефекту.

Якщо залишилися тільки кавуни із зеленими хвостиками, з блідим, що не контрастним малюнком, без жовтої плями – не беріть. Навіть якщо вони дуже червоного кольору. Краще дочекайтеся нового кавунового сезону і не ризикуйте даремно.

При отруєнні містяться в кавуні нітратами Вас в кращому випадку пронесе. Тобто з’явиться блювота або пронос. А в гіршому – порушиться загальне самопочуття, коли організм буде прагнути не дати перетворитися нітратів у нітрити – облігатні канцерогени. Тобто нітрити з гарантією перетворюють здорові клітини на ракові. А далі можете включити лічильник на 10-12 років. І визначити, чи була доза нітратів останньою для Вашої імунної системи чи все ж передостанньою. Тобто імунна система з честю витримала удар нітратами і не дала зародитися злоякісної пухлини у Вашому організмі. Або викинула білий прапор.

Міцного Вам здоров’я. І розумного до нього відношення.