Афера з платіжками в Києві: десятки постраждалих

19 Липня 2015 12:25
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Фальшиві квитанції складно відрізнити від справжніх

У столиці шахраї підробляють комунальні платіжки. Постраждали вже десятки людей. У міліції відкрили кримінальне провадження, а комунальники закликають городян уважно вивчати квитанції.

“Двірник приніс платіжки на оплату компослуг. Багато оплатили їх у банку. Але одному з мешканців у банку сказали, що доведеться заплатити 5%-ву комісію, оскільки розрахунковий рахунок в платіжці належить не комунальникам, а приватній особі. Коли почали з’ясовувати, виявилося, що квитанції фальшиві. Після чого на будинках розвісили відповідні оголошення, а через деякий час розкидали інші платіжки – вже правильні. На жаль, ми оплатили фальшиві – майже 400 гривень, тому звернулися до міліції”, – розповіла одна з мешканок будинку по просп. Перемоги Олена.

В ЧОМУ РІЗНИЦЯ? Фальшиві квитанції складно відрізнити від справжніх. По-перше, на підробці колір не настільки насичений, і, якщо придивитися, видно, що платіжку копіювали.

По-друге, потрібно звернути увагу на реквізити, які знаходяться в самому верху чека. У справжніх квитанціях зазначено КП “ГІОЦ” та його розрахунковий рахунок (його можна порівняти з платіжкою за минулий місяць), а аферисти вказали абревіатуру КК “ШР” і розрахунковий рахунок приватної особи. Крім того, під час оплати в банку можна уточнити, на чий рахунок йдуть гроші – на приватний чи державний. Якщо приватний – це вже аферисти.

У КП “ГІОЦ”, де друкуються всі квитанції, розповіли “Сегодня”, що знають про фальшивки і зараз з’ясовують, як вони потрапили у поштові скриньки мешканців як мінімум у п’яти будинках Шевченківського району. “Це вперше підробляють квитанції! Шахраї якимось чином вилучили платіжки, скопіювали їх з двох сторін і у верхній частині квитанції, заретушувати правильні реквізити, вказали фальшиві (там значилася оплата за утримання прибудинкової території, поставку холодної води і водовідведення гарячої води. – Авт.). Інші розрахункові рахунки, з оплати гарячої води та опалення, залишили правильними”, – розповів директор КП “ГІОЦ” Валерій Місань. За його словами, центр тільки один раз надрукував квитанції і передав їх в районне КП “Центр обслуговування споживачів”, а ті, в свою чергу, – в жеки та ОСББ. Місань припускає, що аферисти заволоділи чеками під час доставки їх жителям.

ПОТЕРПІЛІ. У КП “Центр обслуговування споживачів” розповіли, що зі скаргами до них звернулися вже десятки жителів. “Ми відразу заявили в міліцію, а також попросили балансоутримувачів закликати тих, хто вже зробив проплату, написати заяви в міліцію, щоб у них був шанс повернути гроші. До слова, кияни, які платили в “Ощадбанку”, не постраждали, і гроші пішли на правильні рахунки, оскільки ця фінустанова проводить операції по штрихкоду, який залишився правильним. Точна кількість постраждалих, які скористалися іншими банками, поки що невідома”, – розповіла начальник відділу взаємодії зі споживачами Вікторія Вітман.

ШАХРАЇ З ІРПЕНЯ. У міліції нам сказали, що за даним фактом вже відкрито кримінальне провадження за ст. 190 КК України “Шахрайство” (загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі). І зараз проводиться перевірка по всіх районах столиці. Як саме шахраям вдалося підмінити платіжки, поки з’ясовують, але в ГІОЦ запевняють, що аферою явно займалися люди, які частково володіють інформацією і знають систему роботи сфери ЖКГ. “Вже знаємо, що розрахунковий рахунок належить фірмі, яка була зареєстрована у квітні цього року в Ірпені”, – підкреслив Місань.

 

Джерело: Сегодня.ua