Інше життя бібліотек Києва

24 Липня 2015 11:26
lvivcityofliterature.org.ua

lvivcityofliterature.org.ua

Так уже склалося історично, що навіть у кризі вітчизняна галузь культури та освіти може знайти щось позитивне. Наприклад, громадське об’єднання «Українська бібліотечна асоціація» вважає, що саме у важкі часи читальні залишаються доступними, відкритими місцями для спілкування та отримання корисної інформації. Курси іноземних мов, послуги няні, поради психолога – далеко не повний перелік послуг, який може повернути до бібліотек навіть тих, хто востаннє там був під час навчання у виші.

 Київська молодіжна бібліотека «Молода гвардія»

Київ, вул. Льва Толстого, 49

Бібліотека з історією. У 1922 році, тоді ще у звичайній київській школі, за ініціативи майбутньої дружини Павла Тичини Лідії Папарук було відкрито невеличку дитячу читальню. Силами ентузіастів фонд постійно поповнювався, аж поки місто не спіткало горе – війна. Попри значні втрати, вже у 1958 році на полицях бібліотеки налічувалося близько 62 000 томів. Сучасне життя «Молодої гвардії» триває доволі активно і прогресивно. Так, за 2 останні роки бібліотека збільшила кількість читачів з 13 500 тисяч до 15 200, пропонуючи нові послуги, які відповідають запитам молодіжної громади. Наприклад, дистанційні курси «English123 в бібліотеці», консультації юристів, кабінет профорієнтації для старшокласників. Також у бібліотеці впроваджено електронні сервіси «Довідкове бюро» та  «Реєстраційне бюро», інформаційне забезпечення безперервної освіти та кар’єри.

 

Публічна бібліотека імені Лесі Українки

Київ, вул. Тургенєвська, 83-85

Фонд бібліотеки дозволяє зібрати в одному читальному залі не лише філологів, які натхненно перечитуватимуть «Літопис руський», а й юристів, майбутніх маркетологів, мистецтвознавців, бухгалтерів… Через те, що за більш ніж 70 років бібліотеці так і не надали приміщення, яке б вмістило всі книги, її відділи розкидано по центру Києва. 60 000 видань налічує відділ мистецтв, 40 000 – краєзнавчий. Робота бібліотекарів викликає священний трепет, адже складається враження, ніби вони краще знають, що саме вам потрібно. Щодо сучасних технологій та нових послуг, то публічна бібліотека імені Лесі Українки проводить безкоштовні курси з пошуку інформації в Інтернеті, що може бути цікавим літнім людям, влаштовує кінопокази фільмів мовою оригіналу, надає доступ до бази даних «ЛІГА: ЗАКОН» − системи інформаційно-правового забезпечення, що містить повний комплекс нормативно-правових документів, а також аналітичну, консультаційну, довідкову та оглядову інформацію з питань законодавства.

 

Національна наукова медична бібліотека України

Київ, вул. Льва Толстого, 7

Одна з кращих у Європі у своїй галузі. Фонд бібліотеки, заснованої в 1930 році, налічує 1,5 мільйонів примірників 35 мовами світу. Її книжкові зібрання є національним культурним надбанням країни, складовою частиною загальнокультурної спадщини, яка охороняється державою. Близько 20 тисяч видань з фонду включенню до «Державного реєстру національного культурного надбання». Це означає, що у власних руках ви можете потримати справді унікальні фоліанти. Якщо ж волієте задовольняти цікавість медичною тематикою онлайн, установа надасть усі можливі види послуг у цьому напрямку: доступ до понад 50 баз даних із медицини та суміжних наук; електронну доставку документів; спілкування з бібліотекарем у чаті. Серед платних послуг – переклад текстів з іноземних мов на українську чи російську та їхнє редагування. Серед пізнавально-розважальних – групові чи індивідуальні екскурсії бібліотекою.

Стосовно анонсованих вище послуг няні, то такі надає бібліотека імені В. Дубініна для дітей (Київ, вул. Олени Теліги, 35), де створили спеціальну кімнату казок. Тут батьки можуть залишити дитину на кілька годин під пильною увагою турботливого бібліотекаря, який, що цілком логічно, читатиме малюку книги і не тільки. Бібліотека ім. М. Костомарова (Київ, вул. О. Щербакова, 51-в)  пропагує освіту протягом усього життя, відкривши «Університет третього віку», що дає змогу літнім людям збиратися на тематичні заходи, читання, екскурсії.  Також установа приєдналася до Всеукраїнського освітнього проекту для школярів Code Club Ukraine, під час якого учні навчаються комп’ютерному програмуванню.

Джерело: cultprostir.ua