Метрополітен прибирає радянську символіку

17 Липня 2015 09:56
kyiv.pravda.com.ua

kyiv.pravda.com.ua

КП “Київський метрополітен” закрив мозаїчне панно “Червоноармієць” на станції “Палац Україна”, а також дві чеканки “Зірка Червоної армії” та “Зірка Радянської армії” на стіні платформи.

Про це повідомляє прес-служба підземки.

“Що до цієї станції, то подібний досвід у нас уже був на “Театральній”, де зараз розміщено проект “3D сцена”. Зараз ми відкриті до усіх пропозицій щодо зображення на станції “Палац Україна”, – сказала речник метро Наталка Макогон.

Так станція виглядала раніше. Фото  tov-tob.livejournal.com

Крім того, на бронзових литих карнизах у центральному залі станції “Шулявська” демонтовано напис “Комунізм” та зірки між словами “Мир, праця, свобода, рівність, братство”.

 Так “Палац Україна” виглядає тепер. Фото з facebook метрополітену

Також знято барельєф серпа і молота на станції “Берестейська”. Вони були розміщені на дверцятах кабельного відсіку.

Відзначається, що роботи проводяться відповідно до закону та рішення міської ради про декомунізацію.

Пропозиції щодо заміни панно на станції “Палац Україна” можна надсилати на електронну адресу прес-служби підприємства ( zmi@metro.kiev.ua). Конкурс відбуватиметься відкрито в он-лайн режимі.

Як відомо, 15 травня президент Петро Порошенко підписав закони про декомунізацію.

Закон зобов’язує місцеві органи влади демонтувати пам’ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік тощо.

14 травня Київрада прийняла рішення про заміну комуністичної символіки на будівлях та спорудах, які належать до комунальної власності міста.

Зокрема, пропонують демонтувати комуністичну символіку на станціях столичного метрополітену. 

Виконати роботи планують до Дня Незалежності. 

У липні у Києві створили карту об’єктів, з яких демонтують комуністичні символи.