Нова редакція Закону «Про столицю» – реальний крок до децентралізації влади в Києві

16 Липня 2015 13:59
tomenko.ua

tomenko.ua

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (реєстр. № 2189а-2), який суттєво змінює систему управління в Києві.

Законопроект напрацьований народними депутатами Миколою Томенком, Віталієм Сташуком спільно з експертами ГО «Муніципальна ліга Києва».

Розроблений в рамках децентралізації, законопроект передбачає суттєві зміни в системі місцевої влади, чітко унормовуючи розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування міського та районного в місті рівнів.

Серед основних новацій – обов’язкова наявність в Києві районних рад з чітким визначенням обсягу та меж їх повноважень (з зазначеними особливостями, відповідно до виконання Києвом столичних функцій). Ця норма прописана в законопроекті з метою відновлення на районному рівні представницької гілки влади, що була знищена разом з ліквідацією райрад у 2010 р., говорять ініціатори законопроекту.

Крім того, народні депутати пропонують ліквідувати районні державні у м. Києві адміністрації (РДА), замість них створити виконавчі органи районних рад – виконкоми. З числа депутатів пропонується обирати голову райради, який автоматично очолює і відповідний виконком.

У проекті закону також пропонується обмежити вплив Президента України на виконавчу владу в столиці. Відтак, в проекті закону міститься норма про призначення головою КМДА особи, що була обрана на виборах міським головою Києва. Також Президент та Уряд втрачають вплив на заступників очільника міської адміністрації, адже законопроект передбачає обов’язкове погодження кандидатур на першого заступника та заступників голови КМДА не керівництвом країни, а Київрадою.