Плюси та мінуси утеплення

3 Липня 2015 16:42
patrioty.org.ua

patrioty.org.ua

Як стверджують фахівці, якщо боїтесь змерзнути взимку та хочете провести зимові місяці в теплі і комфорті – зараз маєте останній шанс утеплити свої будинки. Адже із кожним осіннім днем ставатиме все холодніше, тому монтаж засобів утеплення не зможе пройти без порушення технології, оскільки низку робіт, наприклад, утеплення фасаду, можна проводити лише у теплу та суху погоду.
Утеплення стін із застосуванням якісних теплоізоляційних матеріалів перетворює квартиру на такий собі “термос”: узимку в ній (при тому ж рівні опалювання) буде тепліше на 3-10 °С, у літню спеку – на тих же 10 °С
прохолодніше, ніж у неутепленій. Якісне утеплення вирішує і питання гідроізоляції, унеможливлюючи проникнення вологи по тріщинах стін. Усі роботи з фасадного утеплення квартири можуть зайняти 3—5 днів, максимум — тиждень.

Чи всім можна?

Багато львів’ян боїться утеплювати свої домівки, бо думає, що для цього потрібно отримати безліч дозволів. Вони не хочуть марнувати часу, зусиль та нервів. Проте представники влади стверджують: обов’язково мати дозволи потрібно тоді, коли увесь дім вирішив провести утеплення. Одиничні квартири роблять це самовільно і до відповідальності ніхто їх притягуватиме.
“Щодо утеплення будинків, то тут суттєвих обмежень нема. В ідеалі для цього повинні зібратися усі мешканці, порадитись та все погодити. Далі треба звернутися у департамент містобудування, узгодити вигляд фасаду. Після отримання цих дозволів мешканці повинні звернутися за погодженням до райадміністрації щодо дозволу на відкриття будівельного майданчика. Після цього можна виконувати роботи”, — розповів “Пошті” Ігор Тупісь, заступник начальника відділу житлово-комунального господарства Шевченківської райадміністрації Львова.
Проте, з його слів, дуже рідко буває, що згоду на утеплення дають усі мешканці будинку, оскільки воно коштує немалих грошей. Ті ж одиничні квартири, які роблять утеплення самотужки, нікуди не звертаються за дозволами.
За утеплення квартири доведеться викласти понад 4 тис. грн, а за “кожушок” для особняка – більше 20 тисяч
“Звісно, це, можна сказати, протизаконно, адже роботи абсолютно самовільні. Але, звісно, ніхто не притягуватиме їх до відповідальності, бо це – зміни на краще: більша теплоізоляція в будинку та менші втрати від опалення. Люди рятуються від холоду як можуть. Наразі немає можливості провести утеплення будинків за державні кошти. Особливо проблемними є панельні будинки”, — каже Ігор Тупісь.
Таким чином, коли кожен самотужки утеплює свою квартиру у багатоповерхівці, відповідно, він і фарбує стіни на власний розсуд. Може, від цього наші мікрорайони і виглядають веселіше, яскравіше, але, на думку голів райадміністрацій, загальний їхній вигляд від цього псується.
“Наші будинки із кожним роком стають все більш картатими та різнокольоровими. Усі стіни, як торцеві, так і фасадні, повинні бути одного кольору. Кольористику повинен погодити департамент містобудування, аби не порушувати загального вигляду мікрорайону.  Взагалі утепленням будинків могли б займатись ЛКП. Але для цього потрібні кваліфіковані працівники, обладнання та кошти. Утеплення фасаду – це недешеве задоволення, — каже Ігор Тупісь. — Тому, якщо уявити собі максимально близьку до реальності картину майбутнього, фінансувати ці роботи мало б місто спільно з мешканцями. Адже бюджет обмежений витратами на інші потреби. Зараз стандарти енергозбереження змінились. Аби привести всі будинки міста до відповідного сучасного рівня, потрібні колосальні кошти. Позитивним є те, що зараз багато новобудов, особливо у нових масивах, одразу утеплені”.

Настільки різні методи!

 “Стіну, яку будуть утеплювати, спочатку очищають. Інколи доводиться прибрати елементи облицювання або заштуковувати найбільші щілини. Далі наносять шар клейової суміші. На нього викладають листи пінопласту, які прикріплюють дюбелями до стіни. Після цього потрібно зачекати, допоки клей затвердіє. Пізніше встановлюють захисні елементи та профілі. Таким чином на пінопласті утворюється захисний армований шар, який ґрунтують, а після цього формують зовнішній декоративний шар”, — розповів “Пошті” пан Ігор, менеджер однієї із фірм Львова, яка займається утепленням будинків.
З його слів, до них часто звертаються люди із питанням “Що робити у зв’язку із підвищенням цін на енергоносії, як обладнати свій дім, аби платити щомісяця за опалення менше коштів?” Відповідь проста — максимально утеплити свій будинок чи квартиру!
Узимку в утепленій квартирі тепліше на 3-10 °С, а у літню спеку –  майже на 10 °С прохолодніше
Найпоширеніші способи утеплення будинків в Україні: легкий “сухий”, легкий “мокрий” та “всередині стіни”. Проте у них є свої недоліки. Легкий “мокрий” метод вимагає підбору якісних компонентів усієї системи, кваліфікованих виконавців та відповідних погодних умов. Важливим фактором є те, що сам пінопласт коштує недорого, але левова частина витрат припадає на решту елементів системи.
Щодо утеплення “всередині стіни”, то, з його слів, це не завжди економічно вигідно, та і дизайнерські рішення фасаду тут теж досить обмежені. Основна небезпека внутрішнього утеплення полягає в тому, що зовнішня стіна ізолюється від опалювання і промерзає. При цьому так звана “точка роси” – конденсації вологи – зміщується всередину приміщення, в ізоляційний шар. Іншими словами, або сама теплоізоляція, або стіна за нею починає мокнути та з’являється грибок чи цвіль. Аби цього уникнути, потрібно теплоізолятор з боку кімнати закривати пароізоляційним матеріалом. А це у свою чергу веде до підвищення вологості у приміщенні, з якою теж треба якось боротися, наприклад, за допомогою додаткової вентиляції. Також вважають, що погано організована внутрішня теплоізоляція приводить до прискореного руйнування зовнішніх стін.

У США найпопулярнішим методом утеплення є легкий “сухий”, який можна здійснювати власноруч без допомоги будівельників. А от легкий “мокрий” тип ізоляції – найпопулярніший у Європі. Наприклад, у Німеччині гарантійний термін служби утепленого таким методом фасаду становить мінімум 25 років.

Зі слів фахівців, в Україні цей метод є практично єдиним способом термореконструкції існуючих будинків – легкий “мокрий” метод утеплення чудово підходить як для утеплення особняків, так і для багатоквартирних будинків. Нанесення на пінопласт різноманітних штукатурок дозволяє надавати будівлям сучасного вигляду. Пінопласт має меншу вагу, ніж інші утеплювачі, і є набагато жорсткішим. Тому його простіше обробляти та кріпити до стіни. Важкі утеплювачі з часом можуть призвести до деформації пластикових дюбелів. Пінопласт не боїться вологи, його стійкість до вітрових та ударних навантажень вища, ніж у волокнистих утеплювачів, відповідно, на фасаді вашого будинку не з’являться тріщини.

“У Львові люди надають перевагу легкому “мокрому” способу утеплення, адже він найбільше підходить для наших будинків. Бо їх стіни, м’яко кажучи, не є ідеально рівними. Для такого типу стіни використовуємо суху суміш – клей. Його можна розподілити відповідно до потреб і зробити стіну рівнішою. Це виходить дешевше. Та і пінопласт потім тримається надійно”, – розповів пан Ігор.
Щодо гарантій роботи, то тут багато залежить від руки майстра та його вправності. На самі матеріали гарантійний термін 80 років, тому решта залежить від технології виконання даної роботи. Погодні умови також докладаються. Для того, аби клей нормально застигав і не пересушувався, треба, щоб було сухо і температура повітря не була нижчою 20-ти градусів. Найліпше такі роботи виконувати влітку у вранішню пору чи в теплий осінній день.
Щодо ціни, то вона коливається залежно від якості матеріалу, об’єму та висоти необхідних робіт. Адже доведеться задіяти кріплення, працювати на риштуванні. “Зараз робота майстра за квадратний метр коштує 80 грн (це для перших поверхів). Із висотою збільшується і ціна – десь на десять грн. Якщо ж треба утеплити восьмий чи дев’ятий поверх, за роботу доведеться заплатити близько 125 грн за квадратний метр. Ціна також змінюється залежно від товщини пінопласту. Найчастіше користуються  матеріалами 5-, 8- та 10-сантиметрової товщини.
Щоб утеплити особняк середнього розміру, за матеріали та роботу доведеться викласти більше 20 тис. грн. А за квартиру – понад чотири”, – розповів менеджер Ігор. Тому майстри часто радять людям не економити на пінопласті, брати товстіший.