Прогулянка по вулиці Покровській: тут вінчався Булгаков і діяла богадільня

13 Липня 2015 12:57

Неподалік від станції метро “Контрактова площа” розташувалася невелика дугоподібна вулиця Покровська. У середині ХV століття кияни називали її Гнилою: вона розміщувалася під горою, звідкистікала вода, утворивши смердюче болото. Пізніше вона носила назви Вірменська, Різдвяна,Добронікольска, а в радянські часи – академіка Зелінського. На ній збереглася одноповерхова будівля№11, побудована ще в ХIX столітті в стилі класицизму. Примітна вона своєю незвичайною архітектурою: з боку вулиці будівля має аж п’ять окремих входів зі сходами! Тоді це був житловий будинок, а зараз у ньому розмістився технічний центр НАН України.

Храм для славного отамана Кішки і містичне вінчання Михайла Булгакова

2_112

На вул. Покровської, 6, збереглася дзвіниця церкви Миколи Доброго, яку більшовики зруйнували в 1935 році. Її історію пов’язують з ім’ям гетьмана Самійла Кішки, який, за переказами, 26 років провів у полоні в турків, прикутий до галер, а після втечі з полону очолив козаків і став кошовим отаманом.Нібито з нагоди звільнення Кішки, поруч з госпіталемдля людей похилого віку і убогих і була побудована церква. Святиня кілька разів руйнувалася, але її знову і знову відбудовували за рахунокмеценатів. У цій церкві вінчався письменникмістик Михайло Булгаков зі своєю дружиною, ТетяноюЛаппою. Зараз у дзвіниці розміщується книжковий магазин, де можна придбати друковану продукціюна християнську тематику. Відвідуючи дзвіницю, обов’язково зверніть увагу також на фрески, якимирозписані вікна при вході.

Покровська церква і чудотворні ікони

3_49

На старовинній вулиці знаходиться ще одна унікальна святиня – Покровська церква, збудована запроектом архітектора Івана Григоровича-Барського в стилі бароко. Вона обгороджена парканом, аперед входом височіє ікона Покровської Богоматері. На території є дзвіниця, яка потребує капремонту. Церква діюча, але її оздоблення кардинально відрізняється від нині існуючих храмів – якзовні, так і всередині все дуже скромно. Місцеві кажуть, що в церкві знаходиться чудотворна ікона св.Миколая. А в XVI столітті на території святині була вірменська церква Різдва Богородиці.

Контрактовий будинок, що став гімназією

4_25

Сіра триповерхова будівля на вул. Покровської, 4, з гратами на вікнах і старовинними ліхтарями привході, трохи лякає туристів своїм похмурим виглядом. Вона була побудована на рубежі XVIII століттядля контрактових зборів і називалося Контрактовим будинком. Особняк за всю історію існуваннятрохи видозмінювався: після масштабної пожежі на Подолі на початку ХIX століття він був перебудований і використовувався для потреб Київської цехової управи, а через півстоліття в ньомурозмістилася Подільська жіноча гімназія. Спочатку особняк був одноповерховим, але з часом вирісще на два поверхи, які збереглися досі.

У будинку Дегтярьова діяла богадільня, а тепер – резиденція американського посла

5_43

На вул. Покровській, 5, в жовтому будівлі з величезними білими колонами на фасаді, розмістиласярезиденція посла США. Будівля в стилі класицизму була побудована в 1808 році для знатногоювеліра і за сумісництвом судді совісного суду” Самсона Стрельбицького. Суд цей існував для того, щоб швидко в присутності знатних людей Києва вирішувати спірні питання. І так як ювелір мав величезний авторитет серед купецтва, він і був обраний на цю посаду. У 1883 році власник особняказмінився: ним став меценат Михайло Дегтярьов (на честь нього була названа вулиця в Києві), якийвсе своє майно заповів місту на розвиток. Новий господар в особняку ювеліра облаштувавбогадільню (благодійний заклад для старих і немічних).

Час прогулянки: 30 хв.

Дистанція прогулянки: 320 м

Джерело: Сегодня