Прогулянки Києвом: незвичайний музей вторсировини

26 Липня 2015 16:44
kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Музей вторсировини є одним із найнезвичайних музеїв Києва. Він розташований на території заводу по переробці вторсировини “Київміськвторресурси”. Це підприємство здійснює заготівлю, первинну обробку та переробку паперових, полімерних, текстильних, гумових й скляних відходів вторинної сировини, а також здійснює заготівлю металобрухту кольорових та чорних металів. Цей музей називають музеєм антикваріату або “музеєм непотрібних речей”.

Колекція нинішнього музею почала формуватися з 1943 року – моменту заснування заводу. Цікаві речі, знайдені в смітті, просто не стали знищувати. Трохи пізніше люди, дізнавшись, що на заводі приймають старовинні предмети, стали зносити їх саме сюди. Багато хто відзначає, що виник музей буквально зі звалища. Десятиліттями люди здавали у вторсировину, на їх погляд, непотрібні речі, які нині перетворилися на безцінні реліквії. Просто-напросто люди викидають своє майно, щоб звільнити житлову площу, співробітники музею це сміття перебирають та знаходять унікальні речі, знищувати які просто рука не піднімається. У колекції зібрано безліч екзотичних та антикварних речей, багатьом з яких більше 200 років.

У музеї вторсировини дві експозиції: одна знаходиться на території заводу, під дахом, а частина – під відкритим небом. Найбільш великі експонати розміщені на вулиці, під навісом, а основна частина розмістилася в затишному дерев”яному будиночку. Звичайно ж, музей славиться своїми експонатами, серед яких дореволюційний патефон, старовинний самовар з чоботом, комплект інструментів для катувань царської жандармерії, старовинні сани – “гринджоли”, станок по переробці коноплі. Є в колекції музею й прототип сучасних ходунків – найпростіше пристосування з дерева та лози, за допомогою якого вчилися ходити діти в 18 столітті, також в експозиції представлено довоєнну дитячу коляску й старовинну ляльку. Є також багато раритетних речей, як наприклад, перший в Російській імперії пилосос, різноманітні радіоприймачі та фотоапарати, всілякі лампи, ліхтарі, праски, раритетний атлас Куби. Радянській тематиці присвячений цілий стенд, на якому близько 40 різних фігур вождя революції, а у дворі заводу встановлено знамениту 7-метрову статую Леніна, привезену з Криму, є Книга пошани з іменами переможців у соціалістичному online casino змаганні колективу підприємства.

Вельми цікавий перший номер знаменитого ленінського видання “Іскра” 1900 року. Інструментарій представлено старими сільськими возами, дерев”яними плугами, старовинними столярними інструментами. Є в музеї статуетка найсильнішої у світі людини Івана Піддубного 1905 виготовлення, снаряди та ядра часів Першої світової війни.

Викликає захоплення у відвідувачів музею старовинна перукарня. У спеціальному чемоданчику – перші залізні бігуді-ножиці, перший пристрій для гоління, небезпечна бритва, перший металевий фен німецького виробництва. Є в музеї вторсировини навіть стародавні ікони, які звозили сюди з усієї України. Співробітники музею стверджують, що було кілька спроб викупити ікони, але їх не продали.

Відвідування музею вторсировини безкоштовне для будь-якого охочого. Краще, звичайно, скористатися послугами екскурсовода, але й побродити самому серед унікальних раритетів теж вельми цікаво. Музей вторсировини – не тільки відмінне місце для проведення часу, але й склад раритетів для кіношників, які регулярно приїжджають сюди на консультації, також приходять новоявлені колекціонери предметів радянського побуту.

Музей знаходиться на вул. Степана Сагайдака, 112. Працює з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години.

Джерело: Хрещатик