Фрази “Заходьте на колд брю”, “Півцарства за пуровер” або “Ну що ми сьогодні беремо – аеропресс або кемекс” викличуть у людей старшого покоління і навіть у молоді, що обмежується розчинним “Нескафе”, явне здивування. Але саме ці напої – кава, заварена нетрадиційним альтернативним способом – розвиває українську кавову культуру і нас разом з нею, розповідає kiev.vgorode.ua
Ми допоможемо розібратися, що до чого, не гірше просунутого хіпстера-кофемана. Вибирайте, чим побалувати себе замість обридлої латтешечкі з сиропом, разом з Vgorode: вони поспілкувалися з фахівцем з кави Оксаною Дяченко і готові розповісти вам найцікавіше.
Що таке кавові хвилі і яка зараз у Києві
Термін “кавова хвиля” з’явився порівняно недавно, коли почали аналізувати, наскільки розвивається кавова культура і якого роду заклади відкриваються в цій сфері. Зараз у Києві третя кавова хвиля: вона продовжує накривати столицю вже не перший рік. З неймовірною швидкістю відкриваються одне за іншим кавові місця, з’являються нові обжарщікі, а кавова середу обростає новими цінителями.
Оксана Дяченко, голова представництва міжнародної групи компаній РВК в Україні, місія якої – відродження та популяризація ручних способів приготування кави та чаю, розповіла нам докладніше. В Україні РВК представляє проект !Живи 🙂 – об‘єднання професіоналів і любителів “альтернативи”. Партнер компанії – японська компанія HARIO, світова легенда і визнаний лідер у виробництві гаджетів зі скла і кераміки для кухні та приготування кави та чаю.
Перша хвиля з’явилася ще в XIX столітті. Вона характеризується масовим початком вживання кави не дуже високої якості. Друга хвиля – період популярності великих мережевих кавових компаній, яскравим представником якої є “Кофе Хауз”, з сиропами і карамельними добавками для кави.
Третя кавова хвиля почалася з появи кав’ярень зі свіжообсмаженої кави і продовжує розвиватися завдяки кав’ярнях з власним обжарюванням. У цей період до кави як напою і продукту стали ставитися більш осмислено. Тепер якості кави приділяється багато уваги, а за процесом приготування можна простежити з моменту, коли зерно тільки встигає на плантаціях і до тієї хвилини, як ароматний напій потрапляє у вашу чашку.
Що таке альтернатива і з чим її їдять
До третьої хвилі відноситься і так звана альтернатива – альтернативні способи заварювання кави. Багато хто вважає, що альтернатива – це щось нове і з’явилося зовсім недавно. Але це не зовсім так: майже всі альтернативні методи з’явилися задовго до винаходу кавоварок, але були забуті, а зараз отримали друге життя.
Всі альтернативні методи схожі між собою, але в теж час різняться ступенем насиченості смаку та аромату, фортецею і щільністю напою. Розглядаємо кожен окремо.
Френч-пресс
Найпоширеніший метод, точніше найпоширеніше пристосування для заварювання чаю …. Найчастіше його використовують саме для цієї мети. І далеко не всі знають, що френч-прес можна застосовувати для заварювання кави.
Френч-пресс з’явився на початку XIX століття. Для заварювання кави використовується великий помол кави, який настоюється у воді 95 градусів протягом 3-4 хвилин, після чого гуща віджимається поршнем.
![]() |
Аеропресс
Мабуть, наймолодший з усіх альтернативних способів заварювання кави. Його винайшов у 2005 році американець Алан Адлер. Принцип роботи схожий із звичайним медичним шприцом, такий собі шприц для заварювання кави. Суть: мелену каву засипається в колбу, заливається гарячою водою, перемішується і продавлюється в чашку або склянку через фільтр.
Напій виходить дуже насиченим і трохи мутнуватим. Цей простий, і зручний спосіб приготування кави стане незамінним рішенням для тих, хто любить подорожувати, адже пластикові колби займають небагато місця, легше скляних пристосувань і небезпека розбити їх не настільки велика.
Пуровер
Саме слово залити поверх означає “лити зверху”, це і назва методу, і його опис. До даного способу приготування можна віднести каву, приготований за допомогою пристосувань японського виробника Харіо / HARIO (який, власне, і називають пуровером), Кемекс / Chemex, Калита / Калита.
Харіо V60. Суть: гаряча вода проходить через мелену каву, що знаходиться в спеціальній воронці з паперовим фільтром. Саме V-подібна форма воронки під кутом в 60 градусів є ідеальною для приготування смачної кави, звідси і назва V60.
HARIO надає чотири варіанти воронок: пластикова, керамічна, скляна і металева. На воронці є “ребра”, які дозволяють фільтр не прилипати до вирви. Процес заварювання відбувається по всьому периметру воронки – кава взаємодіє з киснем, внаслідок чого напій виходить більш ароматним і насиченим.
Кемекс – напій, приготований в кемексе, виходить легким на смак, але в теж час насиченим кофеїном. Кемекс – це скляна посудина, формою нагадує пісочний годинник. Для приготування кави у верхню частину ставиться фільтр, він змочується водою, після цього на нього засипається мелена кава, а потім, за певну кількість часу, проливається гаряча вода. Важливо враховувати: час, помел та об’єм води.
![]() |
Фретта – так називають глечик з лійкою від компанії Харіо. Кава, який готується під Фретта, готується методом пуровера, але виходить більш насиченою і додатково охолоджується льодом. У посудину засипається лід, а зверху встановлюється воронка і заварюється кава методом пуровер. Для любителів пити каву в жарку погоду це ідеальний варіант.
Мелітта – отримала назву від імені німецької домогосподарки і підприємниці, яка винайшла паперовий фільтр для кави. В Україні даний метод не поширений. А загалом він дуже схожий на Харіо, тільки воронка трохи відрізняється формою.
Сифон
Мабуть, найбільш видовищний з усіх методів, запатентований ще в XIX столітті. В основі лежить принцип сполучених ємностей.
Суть: у нижню ємність, під якою знаходиться пальник, заливається вода, пальник підпалюють. Вода, нагріваючись, переходить з нижньої частини в верхню. Далі у верхню частину з гарячою водою засипається крупно змелена кава.
Після того, як кава заварилася, пальник вимикають і вода (а точніше вже заварена кава) втягується в нижню посудину. Між ємностями знаходиться фільтр, який затримує частинки меленої кави. Напій виходить трохи мутнуватий, дуже насичений і ароматний.
До речі, сифон відмінно підходить для заварювання чаю, каскари (напій, який готують з кавової ягоди) і навіть для приготування лимонадів та глінтвейну.