Реконструкція Контрактової: на площі можуть з’явитися сад, місця для селфі і старовинні трамваї

14 Липня 2015 12:50
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У Києві показали проект “Київської вітальні”

На Контрактовій площі можуть з’явитися спеціальні місця для селфі, інформаційні стенди та кафе в старовинних трамваях. Все це передбачено концепцією по реконструкції Контрактової площі під назвою “Київська вітальня”, яку вчора презентували столичні архітектори. Саме цей проект отримав перше місце на фестивалі “Pro місто”, який проходив у парку Пушкіна на початку червня.

ДЛЯ ПІШОХОДІВ. Згідно з концепцією, вся пішохідна частина Контрактової площі та прилеглі до неї зони будуть вимощені класичною жовтою клінкерною бруківкою, а на самій площі з’являться стенди з інформацією про всі пам’ятники і цікаві місця району. “На площі навіть будуть позначені металевими круглими плитами місця для селфі, де можна буде зробити фото на тлі найкрасивіших видів Подолу. У зоні трамвайного руху, на вул. Сковороди, встановлять старовинні трамваї, ліхтарі і лавки. Це буде “Київський музей електротранспорту”. Навіть розібрані трамвайні колії стануть елементами декору”, – розповів нам один з авторів проекту по реконструкції Контрактової площі Сергій Ферлей.

_01_

Архітектори хочуть створити унікальний бульвар і музей під землею. Фото: buro-o.com

Зникнуть з площі і МАФи. Їх перенесуть в приміщення на перших поверхах будинків, прилеглих до площі. “У проекті ми навіть передбачили простір усередині Гостинного двору для розміщення кафетеріїв, а в історичних трамваях – кав’ярень. На вулиці Сагайдачного з’явиться бульвар з вуличними кафе і літніми парасольками”, – говорить Ферлей. На самій площі планується проведення концертів, фестивалів вуличної їжі, ярмарків, а взимку – облаштування ковзанки.

МУЗЕЙ І ПАРК. Архітектори хочуть зробити Контрактову площу однієї з найзеленіших точок міста. “Ми передбачили створення Подільського саду – одного з найбільших у районі. Сад з боку вул. Сковороди можна засадити каштанами для створення парадного ефекту, а на вул. Сагайдачного створити бульвар з червоних кленів”, – говорить Ферлей. Особливу увагу у концепції реконструкції архітектори приділили створенню підземного археологічного музею “Серце Русі”.

“Вхід у музей планується розмістити в штучно створеному пагорбі біля пам’ятника Сагайдачному. Над законсервованими розкопками пролягатиме пішохідна галерея, пройшовшись по якій відвідувач побачить артефакти стародавнього міста. Надалі при розширенні підземного простору можна буде створити підземні галереї”, – розповідають архітектори.

_06__01

Проект. Реконструкцію влада хоче починати з малого: інформаційних стендів та дорожньої розмітки. Фото: buro-o.com

РЕАЛІЗАЦІЯ. У департаменті архітектури та містобудування КМДА кажуть, що поки про терміни реалізації проекту говорити рано. “Поки це тільки концепція реконструкції, а не робочий проект. Однак деякі ідеї, які запропонували архітектори у своїй концепції, цілком можна реалізувати вже найближчим часом. Наприклад, це дорожня розмітка, інформаційні стенди. Що ж стосується самої реконструкції, то це буде ще узгоджуватися з киянами”, – розповіли нам в департаменті.

 

Джерело: Сегодня.ua