У Києві відкрилася виставка «Володимир Великий – творець Української держави»

22 Липня 2015 15:25
kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

В Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилася виставка «Володимир Великий – творець Української держави», інформує mincult.kmu.gov.ua

Виставка приурочена до 1000-ліття з дня упокоєння великого київського князя Володимира Святославича (980–1015)

Перший заступник міністра культури Ігор Ліховий привітав присутніх з відкриттям виставки, присвяченій великому державотворцю: «Цього року по всій країні буде відзначатися ця пам’ятна дата. Ми маємо честь знаходитися у Святій Софії, яка має безпосереднє відношення до історичного рішення Володимира Великого князя Руси-України, яким закладено підвалини української  державності. Я сподіваюся, що цю виставку продовжать  наступні культурні події, які допоможуть нам краще усвідомити значення постаті Володимира Великого».

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська підкреслила: «Справді, ця постать відіграла надзвичайну роль у становленні великої держави Київська Русь — Руси-України. Держави, яку знали у всьому світі і з якою хотіли товаришувати багато країн. І хоч у нашому заповіднику є багато виставкових залів, ця виставка мала відбутися саме тут — у Софійському соборі, у місці, до якого безпосереднім чином був причетний Великий Київський князь».
По завершенні урочистого відкриття виставки «Володимир Великий — творець Української держави», присутні прослухали лекцію-екскурсію відомого науковця, доктора історичних наук Надії Нікітенко.

Виставка відкрита на другому поверсі Софійського собору, у місці, де існувала так звана «столиця Володимирова», тобто стольна (тронна) зала Володимира. Експозиція побудована на ідеї започаткування Собору саме Володимиром у 1011 році. На виставці представлені експонати з фондів заповідника, твори сучасних скульпторів і художників та предмети різних періодів з приватних колекцій.

 

Джерело: Хрещатик