У Музеї історії Києва відкривається виставка в пам’ять про Андрія Шептицького

12 Липня 2015 16:00

В основу експозиції увійшли скарби з Музеюсакрального мистецтва

umh.org.ua

umh.org.ua

15 липня в 16:00 в Музеї історії міста Києва (вул. Б. Хмельницького, 7) відбудеться урочисте відкриття виставки “Андрей Шептицький (1865-1944). До 150-річчя від дня народження”. Про це повідомляють у Департаменті культури КМДА.

Основна мета виставки – вшанувати одного з видатних громадських і релігійних діячів України, представника духовної еліти – митрополита Андрія, який своїм життям і діяльністю глибокоукорінився в культурний простір української землі, зробив неоціненний внесок у боротьбу за зростання національної свідомості та державного мислення, розвиток меценатства, підприємництва вУкраїні.

В основу експозиції виставки увійшли скарби з Музею сакрального мистецтва ім. АнтоніяПетрушевича Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Серед численних найцінніших і цікавих експонатів виставки – речі з родинного будинку Шептицьких ус. Прилбичі, які на сьогодні становлять збірник Студіон”. Також представлені матеріали з приватноїколекції родини Лінинського, подаровані Студіон” для майбутнього Музею митрополита Андрея.

У число експонатів увійдуть художні твори О. Новаківського, М. Бойчука, В. Дядінюка, М. Водзіцької іМ. Бутовича, а також сучасних художників, зокрема, Є. Безніска та інших. Перлиною експозиції єунікальна робота Олекси Новаківського – портрет Шептицького під назвою “Український Мойсей”.

В рамках виставки планується проведення телемосту “Київ-Львів”, участь в якому візьмуть голови міст, історики, мистецтвознавці, представники УГКЦ та громадські діячі.

Виставка працюватиме до 20 серпня.

 

Джерело: Сегодня