В Києві лютує вбивча спека: у маршрутці +36,7, в адмінцентрі +30, а в підземці загинула жінка

9 Липня 2015 11:03
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Сьогодні температура збережеться на позначці +30, а “похолоднішає” до +22 тільки з п’ятниці

З самого початку тижня в столиці лютує неймовірна спека. Пік її припав на вчорашній день: як повідомили в Центральній Геофізичної лабораторії, температура +33,5 градусів трималася до 19:00! За даними Укргідромецентру, легше не буде і сьогодні: температура збережеться на позначці +30, а “похолоднішає” до +22 – тільки з п’ятниці.

“Київавтодор” посилив полив доріг столиці, а кияни ховаються під навісами і в тіні дерев. Озброївшись термометром, “Сегодня” відправилася відчувати спеку на собі – замыряючи її в адмінцентрі, лікарнях та громадському транспорті.

В адмінцентрі. Солом’янський центр адмінпослуг (просп. Повітрофлотський, 41), перша дня. Кілька десятків людей терпляче чекають своєї черги, попиваючи воду з заздалегідь припасених пляшок. У приміщенні душно: робота стареньких кондиціонерів, працюючих щосили, не відчувається. Наш градусник показує тут +30,7. У буфеті відвідувачі тоскно поглядають на гарячі супи. “Хоч би окрошку в таку спеку приготували”, – нарікає один з відвідувачів.

 

З центру адмінпослуг ми прямуємо до клінічної лікарні №4 (вул. Солом’янська, 17). Тут прохолоду створює тільки протяг в коридорі, але сама будівля – стара, а вони, як відомо, трохи прохолодніші. Тут наш термометр показує +28,6.

У черзі до терапевта – кілька пацієнтів. Посилаючись на погане самопочуття, просимо одну з медсестер поміряти тиск, а заодно – дізнаємося про перші жертви спеки. “Ось, чоловіка років 60-ти привезли, скаржиться на страшний головний біль. Злякався, що інфаркт може бути, от і викликав швидку. У таку спеку не тільки літні страждають, але й молоді! Нам теж несолодко, ось, чаєм гарячим рятуємося – він набагато краще допомагає в спеку, ніж холодна вода”, – розповідає нам медсестра.

У ТРАНСПОРТІ. До роботи добираємося на маршрутці №17. В розпеченому від сонця бусі наш градусник показує +36,7! А він все стоїть – очікує, коли наберуться люди. Пасажири, обмахуючись віялами, вимагають водія стартувати: під час руху стає легше, адже вітер проникає в салон через відкритий люк. “О! Кондиціонер включили”, – сміються пасажири.

На маршрутці доїжджаємо до Севастопольської площі і пересідаємо на тролейбус. У салоні – справжнє пекло, термометр показує +35,8. “Від спеки навіть відкриті вікна не допомагають. Ще трохи – і сама тут упаду”, – скаржиться літня кондуктор. І, похитуючись, відправляється давати квитки пасажирам.

ПЕРШІ ЖЕРТВИ. Не обійшлося і без нещасних випадків через спеку. Вчора вдень на станції метро “Гідропарк” померла 50-річна киянка. “Через спеку їй стало погано, вона втратила рівновагу і вдарилася головою. Померла на місці”, – розповіли в підземці.

Днем раніше в Київській області від вибуху розпеченого на сонці вогнегасника загинула продавщиця кіоску. “За останні два дні кількість викликів зросла на 9%: інфарктники та інсультники, чутливі до перепадів температур. У минулому році, в період спеки, показник був таким же”, – розповів “Сегодня” заступник голови КМДА Михайло Радуцький.

За словами медиків, уберегтися від спеки допоможе часте пиття і парасольку. “Потрібно обов’язково мати з собою воду і вологі серветки, а голову прикривати парасолькою або головним убором. Якщо відчуєте млявість – змочіть шию і шкіру під ліктями і колінами і сховайтеся в тінь”, – радить головлікар міського центру здоров’я Отто Стойка.

Джерело: Сегодня