В столиці вже відкрито чотири центри безкоштовної юридичної допомоги

2 Липня 2015 11:11

В Україні відкрилися 100 центрів безкоштовної юридичної допомоги. Чотири з них заробили в Києві.

Людмила Муромцева – серед перших клієнтів Київського центру юридичної допомоги. Жінка прийшла розпитати про субсидії.

“Для мене, як пенсіонера, дитини війни дізнатися, маю я якісь пільги, чи будуть вони далі продовжуватися”, – сказала Людмила Муромцева, мешканка Києва.

У центрі субсидій не оформляють, тому жінці порадили, куди звернутися.

Сьогодні в Україні сотні таких центрів. На їх фінансування з держбюджету виділено 300 мільйонів гривень, ще 9 мільйонів канадських доларів на проект надав уряд Канади. Гроші пішли на обстановку приміщень і підготовку працівників. На відкриття цієї Київській установи приїхав Арсеній Яценюк.
“Держава фактично фінансує послуги адвокатів, судитимуться в тому числі з владою, з державними органами. Людина повинна знати, що не просто написано на папері, що йому гарантується, а ця гарантія забезпечена через юридичну допомогу”, – зазначив Арсеній Яценюк.

Безкоштовно юристи допомагатимуть більш ніж десяти категоріях, серед них – малозабезпечені, учасники бойових дій, сироти, переселенці. Адвокати будуть супроводжувати клієнтів в процесах по цивільних та адміністративних справах.

“Це може стосуватися і трудового права, це може стосуватися і спадкового права, і розділ майна”, – уточнив Леонід Шалімов, юрист Київського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зараз такі установи працюють у всіх областях України. Дізнатися, де знаходиться найближчій можна на сайті координаційного центру з надання правової допомоги.

“Вони знаходяться не у великих містах, у районних центрах, для того, щоб максимально забезпечити доступ українців до цих послуг адвокатів”, – сказав Павло Петренко, міністр юстиції України.

За словами міністра юстиції, поки кожна така організація покликана обслуговувати два-три райони. У майбутньому чиновники обіцяють розширити їх мережу.

Джерело: Сегодня.ua