Вісім головних фактів про нову поліції: коли зникне міліція і ДАІ, і що можуть поліцейські

8 Липня 2015 11:14
dw.com

dw.com

Нова поліція, яка прийняла присягу в Києві 4 липня, не сходить з вуст українців і киян, а в МВС навіть презентували 12-хвилинний ролик про роботу патрульних. На відео нарізані кадри декількох викликів: то поліцейські пропонують подружжю, яке скандалить, їхати в РУВС, то перевіряють за допомогою планшетів, чи не знаходиться в розшуку авто (“пробивають” по електронній базі), то приїжджають перевірити сигнал про підозрілих людей, які вантажили ввечері речі з квартири в автобус… З’явилися вже й перші негаразди: так, в МВС просять Японію замінити частину мигалок на патрульних авто, які та “презентувала” нашим копам в рамках Кіотського протоколу: як виявилося, мигалки на авто – не червоно-синього, а тільки синього кольору, що, за даними відомства, сліпить водіїв. “Скільки точно мигалок замінять, ще рахуємо”, – сказав нам речник МВС Артем Шевченко. “Сегодня” перевірила, як справляються зі своєю роботою нові поліцейські, вже повноцінно заступивши на службу.

 

Якщо в спальних районах Києва можна побачити в основному лише проїжджаючі патрулі, то на Хрещатику порядок охороняють і в пішому порядку. Вчора вдень тут ми зустріли відразу три патрулі. Під виглядом туриста кореспондент “Сегодня” звернувся до поліцейського у Бесарабська ринку англійською мовою і попросив показати дорогу до Лаври. Патрульного, на відміну від “старих” міліціонерів, іноземна мова не збентежила, і він жваво став пояснювати, куди і як нам варто пройти, причому підказавши найкоротший маршрут на транспорті та пішки. Друге завдання було складніше: ми роздрукували зображення трьох дорожніх знаків, які були затверджені в 2013-му році, але до цих пір викликають подив водіїв (“Кінець дороги з удосконаленим покриттям”, “Культова споруда” і “Крита парковка”. – Авт. ), і вже російською попросили другого полісмена пояснити, що вони означають. “Коп” подивився на фото і сказав: “Обов’язково допоможу розібратися”. Після чого… побіг у машину за “Збірником ПДР”! Через пару хвилин він уже роз’яснював нам значення знаків. А на наше запитання, чому довелося заглядати в “шпаргалку”, поліцейський відповів, що робота у них напружена, і все утримати в голові поки не вдається.

 

8 головних фактів про нову поліцію

1 Закон “Про національну поліцію” передбачає поступову заміну міліціонерів поліцейськими. Будуть створені: кримінальна поліція, патрульна, органи досудового розслідування, поліція охорони, спецполіція і поліція особливого призначення. Поки в тестовому режимі працює тільки патрульна поліція – вона об’єднала патрульних (ППС) та інспекторів Державтоінспекції. До кінця тижня по Києву курсуватимуть “гібридні” екіпажі (нові поліцейські і інспектори). На зміну виходить 200 машин, в департаменті ДАІ кажуть, що для міста цього достатньо, так як раніше щодоби працювали 160-165 екіпажів ППС і ДАІ. Залишилися регулювальники дорожнього руху, бо ця професія вимагає спецнавиків і досвіду роботи, а також залишиться взвод супроводу (супроводжує кортежі, організовані колони автобусів, авто).

2 Всіх співробітників міліції, починаючи з ДАІ, до кінця 2016 року звільнять, але для бажаючих проведуть переатестацію (включає знання державної мови, нормативних документів, здачу нормативів із фізпідготовки та стрільби) і тих, хто її пройде, візьмуть на роботу в поліцію. На думку екс-співробітників МВС, досвідчені фахівці будуть затребувані, оскільки набрати з “вулиці” близько 100 тисяч осіб – нереально.

3 У складі екіпажів патрульної поліції працюють дві людини вдень і три ночі. Також вдень працюють піші патрульні (по дві особи). Патрулі постійно перебувають у русі, контролюючи обстановку в своєму квадраті і реагують на порушення як громадського порядку, так і порушення ПДР, включаючи аварії (раніше ці обов’язки були розділені між ДАІ та ППС). До кінця тижня патрульні інспектори раніше будуть нести службу, але вони виїжджають лише на виклики поліції, якщо потрібна допомога (наприклад, оформити складне ДТП).

4 Інспекторів, які з узбіччя зупиняють авто за допомогою жезла, не буде. Водія, який порушив ПДР, будуть гальмувати патрульні під час руху, використовуючи гучномовець і мигалки.

5 При порушенні ПДР і при ДТП без постраждалих оформляється протокол про адмінпорушення (як раніше робили інспектори ДАІ), при ДТП з постраждалими (загиблі, поранені) екіпаж зобов’язаний викликати оперативну групу поліції з оперативником, слідчим, експертом-криміналістом. Якщо під час оформлення аварії в районі відбувається іншп НП, патрульні викликають на місце групу оформлення ДТП, і, дочекавшись її, їдуть.

6 Патрульний поліцейський має право: перевіряти документи у громадян і опитувати їх на предмет причетності до правопорушень; зупиняти авто, водії яких порушили ПДР, неправильно використовують світлові прилади (вночі їде з вимкненими фарами), є інформація про причетність водія до скоєння ДТП чи злочину, авто явно несправне, а також залучати водіїв як свідків і понятих; проводити поверхневий огляд громадян та транспорту, якщо є підозра про наявність у них заборонених предметів (зброя, наркотики); при непокорі своїм законним вимогам застосовувати фізичну силу, наручники, шокери, травматичну зброю, світлошумові гранати і як крайній захід – вогнепальну зброю; користуватися відеореєстратором для документування своїх дій.

7 Патрульний поліцейський зобов’язаний: мати жетон з особистим номером; при звертанні до громадянина представитися, назвати причину свого звернення до пішохода або причину зупинки авто; при затриманні надати можливість затриманому повідомити близьким про своє місцезнаходження (наприклад, дати свій мобільний телефон); вміти надавати меддопомогу постраждалим.

8 Основні вимоги до поліцейського: освіта не нижче середньої, гарне здоров’я, відсутність судимості та притягнення до відповідальності за корупцію, безпартійність.

Джерело: Сегодня