Як підвищити стресостійкість?

30 Липня 2015 14:00
tsn.ua

tsn.ua

Стрес мобілізує ресурси організму, а також допомагає краще пристосовуватися до мінливих умов сучасного життя. Але тривале емоційне напруження серйозно впливає на здоров‘я, виснажує захисні ресурси організму. Як навчитися спокійно ставитися до дратівливих речей і переживати стресові ситуації без шкоди організму?

Висока стресостійкість — запорука глибокого, повноцінного сну. А це важлива складова міцного здоров’я, молодості і профілактика цілого списку захворювань.

Говорити про стрес — а тим більше боротися з ним — почали тільки в останні кілька десятиліть. Раніше вважалося, що нервове напруження може привести до яких-небудь серйозних наслідків.

У питанні про те, як підвищити стресостійкість, поради психолога допоможуть при вже наявному нервовому розладі або інші наслідки напруги.

Щоб цього не сталося, варто займатися підвищенням своєї стресостійкості.

Для впевненого протистояння стресу важливі кілька факторів:

  • ефективне планування часу
  • схильність до оптимізму
  • уміння розслаблятися
  • розуміння своїх емоцій

Самоконтроль і позитивний настрій

Не варто ставитися до стресових ситуацій бездумно і несвідомо. Щоб зрозуміти, як підвищити стресостійкість, виконуй таку вправу.

Як тільки ти відчуваєш нервове напруження, проаналізуй свій стан і спробуй привести його в норму: сповільнити серцебиття, налагодити нормальне дихання, направити потік думок у раціональне русло. Такий тренінг зменшить стрес і навчить протистояти йому.

Як можна рідше уявляй собі негативно розвиток подій у ситуації, яка викликає у тебе тривогу. Навпаки — уявляй, як все вже закінчилося, при цьому з найкращим для тебе результатом.

Внутрішній стрижень

Це словосполучення, мабуть, найбільш точно описує таке поняття, як стресостійкість. Тому серед всіх вправ, що підвищують стресостійкість особистості, Sympaty.net рекомендує саме візуалізацію цього внутрішнього стрижня.

Під час аутотренінгу уявляй, як ні сильний вітер, ні дощ, ні град не можуть змусити тебе зупинитися і зігнутися під впливом негоди. Ти продовжуєш йти до своєї мети, а негода поступово закінчується, не завдасть тобі шкоди. Управління емоціями

Вчися контролювати гнів або роздратування. На самому початку конфліктної ситуації постарайся розпізнати спалах гніву і під час «загасити її».

Можеш робити це подумки: уяви, як твоя емоція розгорається у вигляді багаття, а ти виливаєш у вогонь чашку води. Така вправа, підвищує стресостійкість організму і особистості, допоможе протистояти емоційного напруження.

Не забувай вчасно «випускати пар», якщо негатив взяв над тобою верх. Після такого дня краще повністю викластися на тренуванні або по дорозі зайти в зал для занять боксом.

Альтернатива — це комедія, від якої тобі буде смішно або компанія з людиною, яка зможе тебе розвеселити. Як підвищити стресостійкість

Завжди пам’ятай, що можна впоратися з будь-якими труднощами.
Проговаривай проблеми, радься з друзями або близькими, нехай вони розкажуть, як виглядає складна ситуація зі сторони.
У важких обставинах бери контроль над подіями в свої руки, а не безвольно спостерігай за розвитком подій. Виховуй відчуття особистого контролю над власним життям, бери більше відповідальності за те, що відбувається.
Займайся підвищенням самооцінки і самоповаги. Адекватна оцінка своїх можливостей — це основа високої стресостійкості. Якщо ти задоволена собою, то ніякої стрес не здатний вплинути на твій стан.
Плануй час. У питанні, як швидко підвищити стресостійкість, поради психологів і тренерів з тайм-менеджменту збігаються: немає цейтноту — немає стресу.
Зроби так, щоб минуле не турбувало тебе. Старі «незагоєні рани» значно знижують стресостійкість і роблять тебе схильною до впливу не тільки минулого, але і сьогодення.
Борись зі страхами, позбавляйся них. Неусвідомлені фобії переростають у відчуття постійної тривоги, а це — практично перманентний стрес.
Роби уроки зі своїх помилок і невдач, аналізуй, що саме було зроблено неправильно, і як потрібно вчинити в наступний раз.
Вирішуй проблеми по мірі їх надходження. Переживати сьогодні про те, як завтра пройде твоя важлива зустріч — більш тривалий час піддавати себе стресу.

Раціональність

Все ж, кращого способу, як підвищити власну стресовитривалість, ніж ефективно вирішувати проблеми, немає. Розбий велику проблему на кілька маленьких і склади план їх вирішення.

Тренуючись таким чином, ти зможеш швидше і ефективніше знаходити шляхи виходу зі складних ситуацій, а значить, зменшиш кількість стресу. Важливо навчитися справлятися з проблемами, а не переживати про них і нічого не робити.

Правильне харчування і активність

У комплекс заходів «як підвищити стресостійкість» входять не тільки вправи, але й здоровий
спосіб життя. Протистояти стресу у великій мірі допомагає вітамін D. Цей антиоксидант дозволяє нівелювати наслідки стресу, а значить, робить нас менш вразливими до наступного нервове напруження. Кращий спосіб наситити організм цим вітаміном — частіше приймати сонячні ванни.

У зимовий час варто вживати в їжу більше жирної риби — тунця, скумбрії, лосося.

Фізичні вправи підвищують рівень в організмі норепинорфина — речовини, яка допомагає нам протистояти стресу. А ось рівень кортизолу — «гормону стресу» — зростає від надмірного споживання білого борошна і рафінованого цукру, тобто, промислових солодощів.

Щоб підвищити стресостійкість, частіше заглядай всередину себе, медитуй хоча б 15 хвилин у день, вчися правильно дихати — і стресу буде складно дістатися до тебе!

Джерело: Вкурсе