Як у київському метро пройшов перший день з новими правилами проїзду для пільговиків

3 Липня 2015 16:28
kyiv.comments.ua

kyiv.comments.ua

З середи безкоштовний проїзд у метро для пенсіонерів (крім ветеранів праці), інвалідів (крім I і II групи), батьків багатодітних сімей, тих, хто доглядає за дітьми-інвалідами, і тих, хто не має права на пенсію, дозволений тільки за “Карткою киянина”.

Для багатьох пільговиків таке нововведення стало неприємним сюрпризом – незважаючи на те, що про нього влада попереджала кілька місяців. “Я їхала вранці на роботу. На “Житомирській” переді мною не пропустили по пенсійному старого, а грошей у нього не виявилося. Довелося купити дідусеві два жетончики. Він розповів, що він біженець з Ялти, і вже рік живе на Святошино”, – розповіла киянка Ольга Мокрієва. Як дізналася “Сегодня”, подібні проблеми виникали і на інших станціях.

Не пускають. На “Шулявській” вчора теж зіткнулися з “безкартковими” пільговиками: контролер Світлана каже, що гучних скандалів пенсіонери не піднімали, але невдоволення є.

“Обурюються, що не пропускають по посвідченню, розпитують, де можна оформити картку. А деякі губляться і не знають, як нею користуватися”, – говорить вона.

Поки ми розмовляємо, до турнікета підходить пишна жінка. Вона дістає з сумки пакет, у ньому – ціла стопка посвідчень. “У мене є пенсійне, паспорт, “чорнобильське”, “Картка киянина”… Що потрібно пред’явити? Я з собою, на всякий пожежний, все сьогодні прихопила!”, – каже пасажирка. “Тільки картку. Її потрібно прикласти до турнікету. Як тільки загориться зелене світло, – проходьте”, – терпляче пояснює Світлана.

Таких розгублених пасажирів було багато. Бабусі й дідусі копошилися в сумках і торбинках, щоб дістати соцкарту, а потім – розгублено простягали її контролеру, намагаючись пред’явити, як пенсійне. “Мені вже 80 років! Скільки їздив по пенсійному, а тут, виявляється, вже не можна! Ось вам ваша картка! Пропускайте!”, – обурюється дідок з паличкою в руці. Світлана терпляче знизує плечима: “Літнім людям найважче звикнути до нововведень. Доводиться пояснювати”, – говорить контролер.

Жінка без картки довго тупцювала біля турнікетів – мабуть, соромлячись підійти. А потім почала вмовляти контролера. “Я, правда, не знала про картку! Ну пропустіть мене останній раз!”, – Молила Світлану дама. “Не можу, правда. Купуйте жетончик”, – спробувала пояснити їй контролер. Пенсіонерка тільки зітхнула і попрямувала до виходу.

Пік невдоволення пільгових пасажирів припав на ранок. “На станції “Вокзальна” було багато пенсіонерів, які повернулися з дач і не встигли оформити соцкартку, а отримавши відмову, йшли купувати жетончики. Але ми порушувати закон не маємо права, і інформували пасажирів кілька місяців”, – розповіли в метро.

Оформити картку можна в 10 районах Києва у відділі соцзахисту. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення, що підтверджує право на пільгу. Роблять її за 10 днів.

Картки тепер нарозхват

Як розповіли нам в КМДА, за останній місяць столичним пільговикам було видано близько 30 тисяч карток киянина. “Раніше в місяць видавалося близько 20 тисяч карток. А зараз тільки за один день до соцзабезів 10 районів столиці за соцкартами звертаються близько 1-1,5 тис. осіб! Термін її оформлення становить 10 робочих днів”, – розповіла нам перший заступник директора департаменту соцполітики КМДА Світлана Устименко. За її словами, всього видали близько 600 тисяч карток.

Проїзд по посвідченню залишився у кількох категорій столичних пільговиків: учасників бойових дій, інвалідів I і II групи, дітей-інвалідів та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей та осіб, які супроводжують інваліда I групи, ветеранів військової служби і МВС, ліквідаторів аварії на ЧАЕС І-ІІ категорій, дітей з багатодітних сімей та інвалідів військової служби.

Джерело: Сегодня