10 винаходів молодих українських вчених

25 Серпня 2015 13:51
changeua.com

changeua.com

Україна повинна пишатися та підтримувати своїх молодих вчених, адже майбутнє нашої країни нерозривно пов’язане з майбутнім вітчизняної науки.

Ми підібрали для Вас 10 найбільш відомих молодих вчених, які зробили неймовірно цікаві винаходи. Вони заслуговують на те, щоб про них дізналася вся Україна.

1. Захисний бар’єр від розливу нафти

Нафтовий бар'єр Артема Матеуша/ intellect-ua.info

Учень Малої академії наук, випускник 11-го класу київського природничо-наукового ліцею №145 Артем Матеуш розробив проект металевого захисного бар’єра, який у разі нафтової аварії не дозволятиме рідині розтікатися на велику площу.

Окрім того, винахідник своєю розробкою показав, як піднімати нафту на поверхню із затонулих танкерів без великих енергетичних та фінансових затрат. Винахід був створений для того, щоб захищати океан та його мешканців у разі аварій. Позитивним є також те, що пристрій призначений для багаторазового використання.

Торік Артем показав свій прилад на конкурсі «ІнтелЕко-Україна» й був нагороджений першим місцем. Також хлопець представляв свій екологічний винахід і на виставці у Нідерландах.

2. Робот, який доглядає рослини та тварин за відсутності хазяїна

Робот, що доглядає рослини та тварин/ produced.in.ua

Мар’яна Романович і Андрій Стоян – учні Малої академії наук з Івано-Франківська. Вони створили робота, який за відсутності господарів самостійно доглядатиме за рослинами та годуватиме домашніх тварин. Утім, учні працюють над тим, щоб навчити його мислити. За словами юних науковців, робот має поливати лише тоді, коли дійсно потрібно – залежно від вологості ґрунту, а тваринам давати їжу, коли вони зголодніли, а їхні миски порожні.

За словами наукового керівника розробників Любомира Соломяного, для подачі води рослинам переважно застосовуються насоси. «Ми використали готову ємність. Це актуально там, де немає криниць та свердловин, де воду привозять. Наприклад, в теплицях за містом», – наголосив він.

3. Скло, що накопичує енергію сонця 

Скло, що накопичує енергію сонця/ building.lv

Андрій Береза – учень Малої академії наук України та винахідник особливого скла. Він стверджує, що формула скла не надто складна, а тому, якщо вдатися до масового виробництва, коштуватиме воно прийнятно. «Моє скло накопичує енергію сонця вдень, а вночі випромінює її за принципом люмінесцентної лампи. На поверхню скла наноситься прозорий фотоелемент – плівка, яка протягом дня накопичує світло, а ввечері взаємодіє з газом у прошарках вікна і працює як енергозберігаюча лампа.

Таке вікно коштуватиме трохи більше, ніж традиційне. Слід зазначити, що люмінофорне скло можна використовувати і як рекламний носій. Рекламу можна нанести на внутрішній бік скла. Такі щити не заважатимуть мешканцям будинків чи квартир, бо світитимуть тільки назовні», – відзначив А. Береза. За словами винахідника, перші вікна-ліхтарі згодом мають з’явитися на Кіровоградщині.

4. Автономний пристрій для отримання прісної води та електроенергії 

Пристрій для отримання прісної води та електроенергії/ segodnya.ua

Михайло Литовченко – юний дніпропетровський технік, який придумав винахід для отримання прісної води та електроенергії безкоштовно. Михайло створив спеціальний апарат, який визнаний одним з кращих на світових наукових конкурсах в США, Нідерландах і Швеції. Хлопець створив автономну опріснювальну установку. Над нею працював більше двох років. Користувався підручними матеріалами.

Щоб пристрій запрацював, його потрібно помістити в море, адже воно діє на основі чистої енергії хвиль. Така установка з 10 модулів здатна виробити за рік 400 метрів кубічних прісної води і 6 мегават електроенергії на годину. В основному, каже винахідник, вона розрахована на малі острівні держави. Хоча, може стати в нагоді і Україні. Михайло і далі планує вдосконалювати свій винахід. Тим часом, закінчує випускний клас і готується вступати до вузу. Серед його цілей – Кембридж.

5. Будівля у формі краплі для економії енергії 

Будівля у формі краплі для економії енергії/ intellect-ua.info

Ольга Попович – студентка інженерно-фізичного факультету «КПІ», розробник оригінального проекту, будівлі у формі краплі. Архітектура будівель овальної форми зекономить чверть енергії, яка нині використовується на побутові потреби.

Овальна споруда буде також автономною та енергоощадною. Проект передбачає поєднання усіх технологій альтернативних джерел енергопостачання. Вікна будинку матимуть властивість розсіювальних лінз та будуть розташовані вздовж усіх стін.

Система водопостачання будинку включає можливість збору та очищення дощової води.
Проект будинку-краплі матиме один або декілька поверхів. Може бути житловим, офісним чи навіть складським приміщенням. Та головне, на думку винахідниці, її овальний будинок вочевидь демонструє, як можна жити в гармонії з природою і практично безкоштовно користуватися її дарами.

6. Екзоскелет 

Екзоскелет/ produced.in.ua

Студент – першокурсник Національного авіаційного університету Антон Головаченко створив екзоскелет, за допомогою якого можуть повноцінно рухатися люди з обмеженими можливостями.

Свій винахід Антон розробляв 11 місяців, скелет може підіймати до 120 кг людської ваги. Головною метою хлопця було допомогти прикутим до ліжка людям, щоб вони могли нормально жити, ходити на роботу та займатися улюбленими справами не думаючи про те, що вони мають певні відхилення від норми.

Чудо-дію екзоскелету, створеного на основі конструктора Lego, вже випробували на собі пацієнти київської клініки «Охматдит», деяким з них прилад допоміг встати та навіть почати ходити.

7. Проект Camtouch, що перетворює стіни, підлогу чи стіл у сенсорну поверхню

Проект Camtouch, що перетворює стіни, підлогу чи стіл у сенсорну поверхню/ itc.ua

Андрій Коноваленко – 16-річний хлопець з Луганщини, переміг у національному відбірковому турі Imagine Cup від Microsoft. Його проект Camtouch може перетворити стіни, підлогу чи стіл у сенсорну поверхню, використовуючи комп’ютер, проектор, вебкамеру та лазерну указку.

Це така собі дешевша альтернатива дорогих мультимедійних дощок, а впровадження такого дива коштує всього 200 грн. Будь-яка українська школа зможе собі таке дозволити. Зараз програма може працювати як на потужних апаратах, так і на стареньких комп’ютерах; імітує комп’ютерну мишку і ще деякі функції. Наступна ціль – зробити так, щоб вона розпізнавала рухи рук та натискання пальців.

8. Ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору

Ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору/ volynnews.com

Хлопець із Луганська Іван Селезньов представив на міжнародному конкурсі “Intel International Science and Engineering Fair” свій проект “Нове чуття: ультразвукова рукавичка для просторової орієнтації людей з вадами зору”.

Така річ може стати досить корисною з точки зору орієнтації у просторі. Винахід молодого українця потрапив до трійки кращих винаходів світу у 2014, а американські інвестори вже ним зацікавились і пропонують співпрацю. Однак Іван все ще чекає, коли матиме змогу розвинути проект в Україні.

9. Бандаж, що замінює МРТ

Бандаж, що замінює МРТ/intellect-ua.info

Учень Малої Академії Наук, 10-класник Сергій Дівянін створив дешеву заміну МРТ (Магнітно-резонансної томографії). Пристрій являє собою бандаж, який накладається вздовж хребта пацієнта і на якому розміщуються мікроакселерометр, мікроконтролер, передавач та ще деякі пристрої.

Хребет сканують у кількох позиціях, а дані порівнюють за допомогою спеціального програмного забезпечення. Процес діагностики займатиме всього кілька хвилин, буде порівняно дешевим і абсолютно безпечним навіть для дітей. А сам пристрій буде коштувати близько 500 грн.

Винаходом молодого українця уже зацікавилися іноземні медичні фірми, однак Сергій хотів би побачити його в українських лікарнях.

10. Програма, що виявляє мікро-тріщини

Програма, що виявляє мікро-тріщини/ intellect-ua.info

Ілля Літкін – Запорізький школяр, учень Малої академії наук, що на виставці представить свою програму, аналогів якій немає в світі. Його винахід дозволяє виявити дрібні тріщини на різних поверхнях і застосовується переважно в астрономії та матеріалознавстві.

Знайти та якісно проаналізувати тріщини на мікро- та макрорівнях (тобто від масштабів молекул до поверхні планет) можна за допомогою програми науковця й наданих для аналізу фотографій. Завдяки своєму винаходу, Ілля отримав можливість стажуватися в одному з найкращих дослідних центрів планети – керівники МАН вже домовилися про співпрацю з Аргонською національною лабораторією у США.