20 серпня в «Мистецькому Арсеналі» відбудеться відкриття унікальної виставки «АРЛЕКІН ІДЕ…» In Memoriam

10 Серпня 2015 12:08
cultprostir.ua

cultprostir.ua

20 серпня в «Мистецькому Арсеналі» відбудеться відкриття унікальної виставки «АРЛЕКІН ІДЕ…» In Memoriam, де будуть представлені твори з приватної колекції відомого українського колекціонера, мистецтвознавця Ігоря Диченка, який пішов з життя у квітні цього року. До експозиції увійдуть понад 300 творів українських і світових майстрів ХХ століття: К. Малевича, О. Богомазова, В. Пальмова, О. Тишлера, В. Єрмілова, В. Зарецького, А. Горської, А. Сумара, З. Лерман, В. Цаголова, Д. Кавсана, О. Сухоліта, а також 15 графічних робіт Сальвадора Далі – ілюстрації до твору Овідія «Мистецтво кохання».

Колекція Ігоря Диченка – чи не єдине приватне зібрання, яке знаходилося на зберіганні в державних музеях (у Музеї історії Києва та «Мистецькому Арсеналі»). Поки тривають узгодження щодо права наслідування, подальша доля унікальної колекції залишається невідомою.

«Про точну вартість колекції в грошовому еквіваленті говорити важко. Зібрання величезне. Звісно, найцінніша його частина – це колекція авангарду. Малевич, Єрмілов, Богомазов, Пальмов – на аукціонах їхні роботи подаються за сотні тисяч доларів. Хочу зазначити, що сам Ігор Сергійович ставився до своєї колекції безкорисливо, він ніколи не говорив про гроші, яких вона вартує. Чи залишиться колекція у зберіганні держаних установ, поки невідомо. Звичайно, для кожної країни наявність такого зібрання – велика честь. Але поки вирішуються юридичні питання, визначаються правонаступники, надати більш точну інформацію ми не можемо», − розповіла Вікторія Бойко, співробітник музейного відділу «Мистецького Арсеналу».

Джерело: Cultprostir